T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Župna crkva svete Anastazije

U centru grada, stvarajući prepoznatljivu vizuru Samobora, nalazi se župna crkva sv. Anastazije.

Župna crkva svete Anastazije

Crkva se spominje još 1334. godine, a sama župa zabilježena je i prije, u povelji Bele IV. iz 1242. godine. Današnju crkvu, na lokaciji uz staru, drvenu, dovršio je 1675. godine talijanski graditelj Hans Allio uz financijsku pomoć grofice Ane Jelisave Auersperg.

Riječ je o iznimnoj građevini nastaloj spojem više stilova i elemenata, a ubraja se u rijetke ranobarokne crkve u Hrvatskoj. Posvećena je 1688. godine, zidove je oslikao 1897. godine Marko Antonini, a to je jedina crkva sjeverne hrvatske posvećena sv. Anastaziji. Zanimljivo da je glasoviti prastari kip “ranjenog Kristuša” koji je danas smješten u crkvi, u 17. stoljeću bio postavljen na glavnom gradskom trgu, u maloj kapelici kraj zdenca.

Zvonik je više puta pokrivan bakrenim kapama, a zvona su u vrijeme prvog svjetskog rata bila pretaljena u topove da bi sadašnja zvona posvetio biskup Antun Bauer 1927. godine. Oltari su iz 19. stoljeća, a izuzetni vitraji potječu iz 1889., slike križnog puta su iz 1896., a orgulje iz 1900. godine. Crkva je svrstana u II. kategoriju spomeničke vrijednosti.