T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Obiđite prvu poučnu stazu u Hrvatskoj: Poučnu stazu Otruševec

Turistička zajednica grada Samobora ove je godine obnovila informativne ploče kojima je obilježena Poučna staza Otruševec, prva poučna staza u Hrvatskoj. Također, otisnut je i prigodni promotivni letak s opisom svih 9 točaka na hrvatskom i engleskom jeziku.

Turistička zajednica grada Samobora ove je godine obnovila informativne ploče kojima je obilježena Poučna staza Otruševec, prva poučna staza u Hrvatskoj. Stazu su osmislili i uredili članovi Ekološkog društva Samobor 1990. godine, a sastoji se od 9 točaka koje namjernike upoznaju s prirodom i životom na selu. Dotrajale informativne ploče na tim su točkama zamijenjene novima, s upisanim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku. Radi veće dostupnosti i promocije poučne staze, dizajniran je i otisnut prigodni promotivni letak s opisom svih 9 točaka, također na hrvatskom i engleskom jeziku.

Poučna staza Otruševec kružna je staza, duga 1,5 km, a uz laganu šetnju koja traje otprilike 90 minuta prilagođena je šetačima svih dobi te obiteljima s djecom. Staza je prirodna, povijesna i kulturna baština, te je u punom smislu iskorištena u obrazovne i sportsko-rekreativne svrhe. Grgosova špilja, pretposljednja je točka poučne staze te posebno zaštićen geomorfološki spomenik prirode još od 1974. godine. U sklopu obilaska posjetitelji se uvijek mogu okrijepiti nadaleko poznatim domaćim specijalitetima restorana Grgosova špilja.

Turistička zajednica grada Samobora ranijih je godina stazu obnavljala 2009. uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, te 2018. uz pomoć Grada Samobora.

Objavljeno: 28.10.2021.