T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Rekreativna šetnja

Istovremeno uživajte u blagodatima samoborske ugostiteljske ponude i napunite pluća svježim zrakom.

Početna
točka
Završna
točka
Trajanje:
1:00 - 3:00
Težina:
1/5

Idealna kombinacija urbanog i prirode u Samoboru omogućuje da istovremeno uživate u blagodatima samoborske ugostiteljske ponude kao i da napunite pluća svježim zrakom. Svojevremeno su brojna gospoda hodočastila u Samobor baš u potrazi za blagom klimom i čistim, blagotvornim zrakom, među inima i Antun Gustav Matoš.

Vrlo vjerojatno da je i veliki hrvatski književnik prolazio turu kroz park uz Samoborski muzej i šetalište uz potok Gradnu koja vodi sve do podnožja Starog grada. Danas je teško zamisliti, ali nekad je čitava šetnica bila tek mala, blatna stazica kroz šumu, dok danas omogućuje normalno šetanje, često uz guranje dječjih kolica, sve do Vugrinščaka. Popularna “livada iz sna” nudi dječja igrala, druženje sa životinjama i u ljetnim danima bazene koji su nedavno preuređeni i otvoreni su od jutarnjih sati do 20:30, dok je u zimskim danima strmina sa Starim gradom u pozadini idealna za sanjkanje, a u proljeće za druženja.

Oni u boljoj formi mogu od Vugrinščaka krenuti stazom u šumu pa prema Starom gradu. Nakon što se prođe izvor počinje strmiji dio, a do ruševina Starog grada potrebno je još 10ak minuta hodanja. I u sadašnjem stanju Stari grad odjekuje snagom kakvu je imao u srednjem vijeku, no ulazak unutar zidina je na vlastitu odgovornost.

Spuštanje sa Starog grada i povratak na Vugrinščak pa prelazak Gabrekovog mosta vodi dalje prema drevnoj kapeli sv. Mihalja, a za one koji su željni daljnjih uspona, tu je i put u suprotnom smjeru prema prema Anindolu do najpoznatije samoborske kapele, kapele sv. Ane i dalje do kapele Sv. Jurja i obližnjeg vidikovca Tepec prije povratka na glavni gradski trg.

Preuzmite kartu: GPX ili KML