T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Romantična šetnja

Priča o opjevanoj ljubavi pjesnika Stanka Vraza i lijepe lokalne djevojke Julijane Cantilly, daje novu dimenziju šetnji gradom.

Početna
točka
Završna
točka
Trajanje:
3:00
Težina:
1/5

Priča kaže da je mladi slovensko-hrvatski pjesnik Stanko Vraz došao u Samobor na jedno od mnogobrojnih druženja pobornika Hrvatskog ilirskog pokreta, a koje je u svom dvorcu, danas Samoborskom muzeju, okupljao Ferdo Livadić. Vraz je Julijanu ugledao na balkonu kuće njenog oca, na Trgu kralja Tomislava broj 13 i odmah je prevorio u svoju Ljubicu, inspiraciju za zbirku ljubavne poezije Đulabije.

Iako ljubavna priča nije završila sretno, jer su Julijanu udali za bogatog trgovca u Ljubljanu, a preminula je već u 30. godini, duh nježnih osjećaja Vraza prema Ljubici živim održavaju pjesnikovi kolege koji su obnovili Julijanin grob kod župne crkve svete Anastazije i pokrenuli godišnji pjesnički susret Večer ljubavne poezije Vrazova Ljubica koji se održavaju početkom lipnja.

Osim rodne kuće Julijane Cantilly i njenog groba razgledati se može 30ak ploča s uklesanim ljubavnim stihovima u Prolazu hrvatskih pjesnika, a u obližnjem muzeju i saznati nešto više o samoborskim Romeu i Juliji.

Samoborsku romantičnu priču idealno bi bilo doživjeti uz čašicu lokalnog, profinjenog aromatičnog vina, bermeta u obližnjem podrumu obitelji Filipec, a nakon toga pronaći idelano mjesto za fotografiju u dvoje na “samoborskoj Veneciji” pa se polako, šetnicom uz potok Gradnu, zaputiti prema Starom gradu, uz zaključavanje svoje ljubavi na ogradi koju krase ljubavni lokoti, prije nego počenete s usponom. Po povratku možete potvrditi onu da ljubav ide kroz želudac u nekom od brojnih samoborskih restorana, a pusu obavezno morate zasladiti samoborskom kremšnitom.

Preuzmite kartu: GPX ili KML