T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Šetnja s razgledavanjem

Samobor je idealan grad za obilazak pješice – u žurbi se gotovo svugdje stigne za 15-ak minuta. No, tko bi kroz Samobor žurio?

Početna
točka
Završna
točka
Trajanje:
1:00 - 1:30
Težina:
1/5

Automobil ostavite na najvećem gradskom parkiralištu iza zgrade Pučkog otvorenog učilišta Samobor (kino dvorane) u Kompareovoj ulici ili u nekoj od prilaznih ulica središnjem gradskom trgu. Nedjeljom je parkiranje besplatno tako da smo još jedan razlog za žurbu eliminirali. Orijentir prema centru grada može vam biti žuti crkveni toranj samoborske župne crkve ili od parkirališta kod kina pratite tok potoka Gradne uzvodno. Na Trgu kralja Tomislava ste za 5 minuta, osim ako ne zastanete u kojem od brojnih samoborskih lokala na kavicu ili lokalni specijalitet bermet, u slastičarnici na poznatim samoborskim kremšnitama ili u restoranu na finom samoborskom gablecu.

Središnji gradski trg mjesto je na kojem možete do vrha napuniti memorijsku karticu u svom mobitelu ili fotoaparatu – svaka zgrada odiše duhom starih vremena, bogatih detalja i važne povijesti – na primjer, na broju 13 nalazi se balkon na kojem je pjesnik-ilirac Stanko Vraz prvi put ugledao svoju muzu Julijanu Cantilly, a na broju 14 svoje samoborske dane provodio je veliki književnik Antun Gustav Matoš. Na sredini Trga nalazi se stari zdenac s pitkom vodom i legendom - tko iz njega popije vodu uvijek se vraća Samoboru.

Krenete li prema župnoj crkvi sv. Anastazije, vidjet ćete na putu i kućicu iz 1601. godine u kojoj je bila smještena samoborska pučka škola. Ispred crkve nalazi se kip Djevice Marije posvećen žrtvama 1. Svjetskog rata, a s platoa ispred sv. Anastazije lijep je pogled na glavni trg i velik dio grada.

Stazom s južne bočne strane crkve, uz željeznu ogradu, dolazi se do groba opjevane Julijane Cantilly (1812.-1842.). Od groba se može stazom uz Prolaz hrvatskih pjesnika ili s vanjske strane, Parkom domovinske zahvalnosti uz spomenik poginulim samoborskim braniteljima Domovinskog rata, do stepenica koje dolje vode u Ulicu Milana Langa i prema Franjevačkom samostanu sa crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nasuprot samostana možete baciti pogled na "prvu samoborsku vikendicu", znamenitu Wagnerovu vilu i park sa sekvojama, zgradu stare samoborske škole te se Langovom i Perkovčevom ulicom, uz fontanu na raskrižju, vratiti na Trg kralja Tomislava preko mosta iz 1906. godine koji je svojevremeno bio tek drugi armirano-betonski most u Europi.

Povratkom na Trg vrijeme je za otkrivanje druge strane uz obavezno fotografiranje na drvenom mostiću preko Gradne sa “samoborskom Venecijom” u pozadini. Pred vama je još jedan povijesni prostor Samobora, poznati hotel Lavica nastao je kao dopuna ponude Hidropatskog kupališta iz 19. stoljeća koje se nalazi dalje niz šetnicu, a velika kurija u parku je Samoborski muzej odnosno nekadašnji dom Ferde Livadića koji je u njemu okupljao brojne Ilirce, a čiju okolicu danas krase spomenici i velebna stabla uz potok Gradnu.

Preuzmite kartu: GPX ili KML