Grad Samobor

Šetnja s razgledavanjem

Šetnja centrom grada

Početna
točka
Završna
točka
Trajanje:
1:00 - 1:30
Težina:
1/5

Parkiralište iza Pučkog otvorenog učilišta Samobor (kino dvorane) u Kompareovoj ulici najveće je u središtu grada, iako se može parkirati i u ulicama oko Trga kralja Tomislava (Perkovčevoj, Livadićevoj i Langovoj). Od parkinga do glavnog samoborskog trga pet je minuta lagane šetnje. U bilo kojem od usputnih kafića jutarnja kava je vrlo dobra, a možete i probati poznate samoborske kremšnite. Nakon kave svejedno je krenete li prvo do župne crkve sv. Anastazije ili do Franjevačkog samostana i pridružene mu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. S platoa ispred sv. Anastazije lijep je pogled na glavni trg i velik dio grada. Nakon što posjetite crkvu, krenite stazom s južne bočne strane crkve, gdje ćete među nekoliko grobova naići i na onaj Julijane Cantilly (1812.-1842.), znamenite samoborske Ljubice, tihe patnje poznatog hrvatskog pjesnika - ilirca Stanka Vraza. Od groba se stazom i stepenicama spustimo na Ulicu Milana Langa i za nekoliko minuta stižemo do Franjevačkog samostana u čijem svetištu možete vidjeti monumentalnu fresku (više od 7 metara visoku) koja oduzima dah. Crkve su otvorene za vrijeme trajanja misa. Nasuprot samostana vidimo "prvu samoborsku vikendicu", znamenitu Wagnerovu vilu (Wagner je u Samobor došao oko 1870. godine kao umirovljeni visoki časnik nakon službe u Vojnoj krajini) i park sa sekvojama te se Langovom i Perkovčevom ulicom, preko najljepšeg mosta u Samoboru, vratimo na Trg kralja Tomislava.

Na drugoj strani Trga, mostićem preko potoka Gradne, dolazimo na još jedan povijesni prostor Samobora. U parku je uz kuriju Ferde Livadića (danas zgrada Samoborskog muzeja) smješten i poznati hotel "Lavica".

Nakon što Vas svojim bogatstvom i autentičnošću iznenade zbirke Muzeja, priuštite si odmor i predah u jednom od poznatih samoborskih restorana.