T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Susret pri Kalinu

Bregana je oduvijek bila mjesto susreta hrvatskih i slovenskih građana, živopisan prostor i sjecište putova te mjesto prijateljstva i zajedništva.

Potaknuti tom suradnjom, susjedi s obje strane granice, sa slovenske i hrvatske strane, odlučili su obilježiti datum koji ih je ponovno spojio, dan ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Nalaze se tako na povijesnom mjestu susreta između gostionice Kalin i bivše tvornice Šavrić 1. srpnja i uz bogat kulturno-umjetnički i gastro program slave svoje ponovno približavanje.  Nastupaju kultuno - umjetnička društva iz Samobora i susjedne Slovenije, sportske udruge i klubovi, a svake se godine odaziva sve veći broj građana.

Na slovenskoj strani pri Kalinu, uz vesele zvukove harmonike, polke i valčeke, domaču zaseku, cviček i ostale specijalitete, sve uz ples i vijorenje triju zastava – hrvatske, slovenske i EU, mještani Obrežja, Jesenica na Dolenjskem i Brežica dočekat će svoje prijatelje i susjede iz Bregane, Grdanjaca, i Samobora, a potom će zajedno, predvođeni KUD-om Licitar i Udrugom Etno-fletno, s pjesmom i zastavama, doći s hrvatske strane granice. 

Ulazak RH u EU

Ovaj značajan datum za povijest naše države i proslava koja se tim povodom održava na samoj granici vrijedan su podsjetnik na težak put koji je Hrvatska prošla u svojoj novijoj povijesti, ali i prilika da se dva susjedna naroda još više zbliže.  Jer, meja pri Kalinu oduvijek je samo spajala ljude ovoga kraja, bez obzira na politiku i njezina ograničenja.

 

 

Susret pri Kalinu – Obilježavanje godišnjice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju