T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Kaj je to

Sve je počelo u dvadesetim godinama 19. stoljeća. Rijetki pisani dokumenti iz tog doba pokazuju da se na ulicama tada malenoga Samobora održavalo fašničko veselje, te da se u općinskom magistratu održavao ples pod maskama.

Kaj je to

Grad Samobor svake godine postaje Fašnička republika te brojnim fašničkim događanjima čuva stoljetnu tradiciju ove danas moderne manifestacije.

Samoborski fašnik tradicionalno završava na pokladni utorak osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke, kako bi se osiguralo da godina pred nama bude bez negativnih utjecaja.

I ove godine, uz tradicionalni program na Trgu kralja Tomislava, s fašničkom princezom Srakom, Princem, Fiškalom i Sucem, posjetitelje očekuju programi na nekoliko lokacija - program uličnih zabavljača, tabori mjesnih odbora i KUD-ova, poseban program za mlade, radionice za djecu, kao i brojna druga događanja. U svakodnevnim događanjima od jutra do kasnih večernjih sati, očekujemo sudjelovanje više od 3000 djece iz škola i vrtića, 800 članova mjesnih odbora i njihovih alegorijskih kola te 1000 sudionika karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske.

Kratka povijest

U Samoborskom muzeju čuva se zapisnik sa sjednice općinskog vijeća iz 1828. godine, u kojem piše da se tražilo iznajmljivanje dvorane u zgradi vijećnice za fašnički bal, s napomenom da se istu već koristio godinu dana ranije. To je prvi pisani dokument o samoborskom fašniku, iz kojeg je razvidno kako je on održan već 1827. godine. Vjerojatno je održavan i ranije, ali o tome nema pisanih dokaza. 
 
Važne godine Samoborskog fašnika:

1827 – najstariji pronađeni pisani zapis dokazuje kako je te godine održan fašnički bal u općinskom magistratu
1860 – karnevale počinje priređivati Josip Kompare
1876 – Odbor za karnevalski ophod 26. veljače traži dopuštenje za fašničku procesiju koja neće biti "protiv vlasti"
1880 – slika Josipa Komparea "Hrvatski političari godine 1880." ušla je u fašničke legende
1904 – izlazi prvi broj lista "Sraka"
1906 – Princ Fašnik postaje živa osoba, koja nastupa na pozornici
1941 – prestanak priređivanja fašnika zbog rata 
1966 – obnova fašnika na inicijativu F. Ivanščaka i nastavak izlaženja "Srake"