T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Ana Ratković Sobota - Jezera

Ana Ratković Sobota "Jezera"

Izložba u sklopu festivala Brdo knjiga - festival knjiga i planina

 

Otvorenje izložbe u četvrtak 16. svibnja 2024. u 18:30 sati

 

Art room - Centar za mlade Bunker

Ulica Savke Dabčević Kučar 8

 

Izložba je otvorena za posjetitelje do 19. 6. 2024.

 

Radno vrijeme Bunkera:

ponedjeljak, srijeda, petak 9 -15h

utorak, četvrtak 15 - 21h

subota 9 - 13h

 

Jezera

…”Treperenje sjena koje čine sunčeve zrake i vjetar granama stabala, u vrevi života mogu podsjetiti kako je govor prirode nenametljiv. Poziva nas tako na sudjelovanje u igri što se odvija unutarnjom komunikacijom. Slikarica Ana Ratković Sobota motive iz prirode koje prikazuje ne odabire nasumično, već krajolike s kojima je životno povezana. U posljednje vrijeme Ratković Sobota ima fokus na Plitvičkim jezerima. Fotografije s početka prošlog stoljeća što ih koristi kao predloške, podsjećaju na čarobnu izvornost prirode, ali i da su između čovjeka i prirode granice slabo vidljive kada postoji suživot. Dinamika tog skladnog odnosa izmijenjena je masovnim turizmom kao i nedovoljnom brigom za sustave zaštite što utječe na prirodnu ravnotežu ovog prevažnog nacionalnog parka. Na uljanim platnima velikih formata Ratković Sobota zaokružuje plohe jezera ili definira detaljnije razrađene površine brda i raslinja. Nanošenja boje ponajprije otiskivanjem, iscrtavanjem i „grebanjem“, ali i želja oko kontrole nad slikarskim postupkom povezuje se s procesima nastanka grafike, slikarici vrlo bliske tehnike. Premda krajolici Ratković Sobota upućuju da je njihova čistoća izvornog zbog okrutnog odnosa sada prošlost, kod slikarice nema patetike, nego nastojanje oko isticanja jednostavnosti i profinjenosti ljepote prirode. Ono što je motivira na likovno izražavanje itekako daje poticaj na razmišljanje o nekad netaknutim, a danas nevidljivim krajolicima – odnosno vidljivim i onima smještenim u našem unutarnjem svijetu, što najbolje mogu komunicirati s prirodom koju treba čuvati. „U trenucima kada sam htio / da mi srce bude čisto / saznao sam da je lijepa / ali rijetka osobina / nekih stvari da su vidljive / i da služe prisutnosti“, napisao je u pjesmi Kiša Danijel Dragojević. U nevidljivom krajoliku, u prirodi, danas nam je možda više nego ikad potrebno svjesno tražiti mir i spokoj, doživjeti prisutnost i konačno sklad ponad vreve i grube stvarnosti kojoj je čovjek itekako pridonio misleći da je „ovladao“ i njezinim potencijalima kao izvorom tržišnih resursa.”

Nevenka Šarčević, iz predgovora za izložbu Nevidljivi krajolik, Zlati Ajngel, 2021

 

Biografija

Ana Ratković Sobota ( Zagreb, 1988.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013.   godine. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izdvajaju se samostalne izložbe u Galeriji Prsten, HDLU Zagreb (2024), Galeriji Josip Račić, Zagreb (2022) i Galeriji Kazamat, Osijek (2023.). Od skupnih izložbi izdvajaju se žirirana izložba Kako gledati prirode?- Umjetnost i kapitalocen u HDLU, Zagreb (2023.), i skupna žirirana izložba u CSO Ada Ankara u Turskoj (2023). Oslikala je Žensku kaznionicu u Požegi, Zatvor u Karlovcu i Odjel hitne pomoći u KBC Rebro. Sudjelovala je na rezidenciji De-Konstrukcija slike u Leipzigu (2019). 2024. godine sudjelovat će na realizaciji vlastitog istraživačko-edukacijskog projekta u Yogyakarti, Indonezija, gdje će naučiti koristiti prirodne boje i pigmente pri izradi radova u tradicionalnoj tehnici batika, i time stvarati ekološki prihvatljive radove. Članica je HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Na izložbu u galeriji Bunker predstavit će se svojim slikarskim radovima nastalim u tehnici ulja i akrila na platnu od 2013- 2019. Radovi tematiziraju šume, planine i jezera diljem Hrvatske i svijeta.

 

Kontakt:

https://anaratkovicsobota.com/hr/radovi/

Objavljeno: 10.05.2024.