T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Programi za umirovljenike

U suradnji s Udrugom umirovljenika u Samoboru

Edukacija za umirovljenike

Umirovljenici su posebno osjetljiva kategorija u današnje vrijeme. S jedne strane sve je više starijih ljudi jer mi kao nacija starimo, s druge strane njihova znanja su potpuno zastarjela te ne komuniciraju s novim tehnologijama, ali ni s novom paradigmom svijeta. Nepoznavanje novih tehnologija je vrlo očito te je i samim umirovljenicima jasno da se u tom svijetu ne snalaze. Dok je razumijevanje nove paradigme svijeta mnogo nejasnije te često umirovljenici nisu ni svjesni da je ne razumiju. Osjećajući se potpuno isključeno rezignirano zaključuju da je cijeli svijet potpuno zastranio. Budući da živimo u građanskome društvu vrlo je važno pomoći umirovljenicima u oba pravca kako bi se spriječila isključenost iz zajednice te omogućilo samostalno funkcioniranje kao punopravnih građana Republike Hrvatske , EU ali i novoga „globalnoga“ svijeta. Istodobno Internet je sasvim promijenio svijet i učinio ga globalnim selom što je sasvim promijenilo ulogu pojedinca u njemu. Svakome su postale dostupne sve informacije u cijelome svijetu i time polako izbrisale granice pojedinih malih zajednica. Neke su grane života u potpunosti promijenile svoje gransko pripadanje pojedinim institucijama sustava. Na sve to sada dolazi i prilagodba sustavu EU koja je i radno sposobnom stanovništvu zahtjevna. Obitelj više ne sliči staroj obitelji, ravnopravnost spolova te posebni status djece. Znanstvena otkrića stubokom mijenjaju pogled na svijet: genetika, medicina, fizika, kemija odnos prema prirodi, životinjama, energiji itd. Promijenio se čak i jezik te uz mnoštvo novih pojmova u jezik ulaze potpuno novi znakovi kao rezultat internetske komunikacije. Pregled programa obrazovanja za umirovljenike:

Inicijativa za pokretanje Sveučilišta za treću životnu dob

Prema dogovoru na sastanku dionika u listopadu 2020. na samom početku rada na ovoj inicijativi, a zbog hitnosti situacije s pandemijom organizirat će se najnužnije edukacije potrebne za održavanje relativno normalnog života osoba treće životne dobi ponajprije onih koji su slabo pokretni i rizična su skupina. Prema dogovorenom pokrenut će se edukacija još tijekom studenog 2020. kako bi se bar jedna skupina u Udruzi osposobila za funkcioniranje Udruge tijekom pandemije i omogućila daljnji rad na rečenim ciljevima.

Pučko otvoreno učilište će izraditi program za jednodnevne radionice u trajanju od tri školska sata koja će se realirati u jutarnjim satima (od 10 do 12 sati). Izabrat će odgovarajućeg predavača koji odgovara potrebama Udruge ali prije svega polaznicima i njihovim specifičnim potrebama. Dogovoreni termini radionica bili bi utorkom i četvrtkom.

Kao teme su se nametnule potrebe korisnika u vrijeme pandemije:

  1. Korištenje ZOOM platforme za nesmetano komuniciranje korisnika iz sigurnosti svojega doma
  2. Ulaženje u sustav e-građanina
  3. Plaćanje internet bankarstvom
  4. Naručivanje kod doktora
  5. Osnovno korištenje pametnog telefona
  6. Pravni aspekt prijenosa imovine na nasljednike
  7. Ponašanje za vrijeme bolesti COVID-19

Ove su se teme nametnule u smislu potrebe relativno normalnog funkcioniranja građana treće dobi u uvjetima digitaliziranog svijeta i pandemije.

Odmah nakon savladavanja ZOOM-a planirane edukacije odvijat će se tim putem