T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Sajmište

Nezaobilazni dio samoborske tradicije za svakog posjetitelja koji želi upoznati duh Samobora.

Subota 6:00 – 14:00 *zatvoreno ako je subota blagdan ili praznik

Organizirano trgovanje na području Samobora datira još iz 13. stoljeća kada je poveljom Bele IV, između ostalog, dobiveno pravo i na organizaciju sajmova. 

Samoborsko sajmište kroz povijest je promijenilo nekoliko lokacija. Nakon odlaska s "originalne", današnjeg Trga kralja Tomislava, sajmište se održavalo određenim danima uz potok Gradnu. No, to nije dugo trajalo, jer su sajmovi bili sve veći i sadržajniji, pa je trebalo potražiti pogodniju lokaciju. Sajmište se potom seli u Gajevu ulicu i na prostor današnjeg Doma zdravlja.

Sukladno potrebama trgovanja i sve većem značaju sajmišta za Samobor prijeko potreban je bio veći i pristupačniji prostor za trgovanje. Polovicom 60-ih godina prošlog stoljeća za sajmište se pronalazi nova lokacija na Hrastinskoj cesti.  Iako dosta udaljena od centra grada, velika površina, nesmetan prilaz i ravan teren pokazali su se kao idealno rješenje.

Danas se na sajmištu organizirano trguje svake subote (osim blagdanima i praznicima) te ono više nije isključivo mjesto trgovine već opuštenog druženja ne samo za Samoborke i Samoborce već i za posjetitelje iz obližnjih gradova, ali i goste iz susjedne Slovenije.

Odjeća, obuća, rariteni komadi namještaja i posuđa, igračke, voće, povrće, živa stoka, svakodnevne potrepštine i još mnogo toga sajmište nudi svakom ljubitelju tradicionalne trgovine, a u drvenim kućicama svi posjetitelji imaju priliku odmoriti i družiti se uz kotlovinu, roštilj i ostale specijalitete.