T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Srednje školstvo

Osnivač srednjih škola na području Grada Samobora je Zagrebačka županija.

Na području Grada Samobora djeluju tri srednje škole: Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola i Srednja strukovna škola Samobor.

Gimnazija Antuna Gustava Matoša

Škola ima dugu tradiciju i jedina je gimnazija u Samoboru. Prvi puta je osnovana 1958. godine, a s radom je počela 5. rujna školske godine 1958./1959. Tijekom godina, povećavao se broj učenika, mijenjao se broj obaveznih predmeta, nastava se odvijala po nastavnom programu općeg, društveno-jezičnog i prirodoslovno-matematičkog smjera. Uz redovitu i seminarsku nastavu radile su i grupe slobodnih aktivnosti, kako navodi nekadašnji profesor Stjepan Kizivat.
Brojni samoborski gimnazijalci u međuvremenu su postali ugledni i priznati ljudi i stručnjaci. Školske godine 1977./78. maturirala je zadnja generacija učenika, nakon čega u Samoboru djeluje novi Školski centar "Skender Fabković" sve do srpnja 1991. godine.
Gimnazija ponovno počinje raditi 1992. godine i s ponosom nosi ime hrvatskog književnog velikana Antuna Gustava Matoša.

Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola

U bogatoj povijesti samoborskog srednjeg školstva, prvo osposobljavanje učenika za ekonomska zanimanja počelo je školske godine 1959./60. U školskoj godini 1962./63. utemeljena je Ekonomska škola Samobor. Udruživanjem Gimnazije i Srednjoškolskog centra u ŠC “Skender Fabković”, 1977. godine, učenicima je od školske godine 1977./78. omogućeno upisivanje u ekonomski program (3. i 4. godina), prema ondašnjim nastavnim programima. Od 1985./86. učenici se upisuju u četverogodišnji ekonomski program. Ekonomska škola Samobor, kao potpuno samostalna ustanova, počela je s radom 1. rujna 1991. godine. Škola u početku ima 11 odjeljenja: 9 ekonomskih i 2 ugostiteljska razredna odjela s ukupno 370 učenika. Već iduće školske godine, 1992./93., škola se proširuje na trgovačka zanimanja (2 odjela), a od 1993./94. organizira se i obrazovanje odraslih.

Srednja strukovna škola Samobor

Srednja strukovna škola u Samoboru kroz puna tri stoljeća ispunjava javnu funkciju i školuje buduće samoborske obrtnike, gospodarstvenike, inovatore…Neprekidno radi od 1887. godine, djelovala je u šest država i postala je i ostala kamen zaglavni samoborskog školstva i obrtništva. Strukovna nikada nije bila larpurlartistička ustanova, nikada nije bila sama sebi svrha,nego je upisnu politiku podređivala interesima gospodarstva i obrtništva na području grada Samobora i Zagrebačke županije. Trenutačno ima odobrenje nadležnog Ministarstva za 22 zanimanja, a posljednja su ishođena od MZOS-a 2006. godine: vozač motornog vozila i instalater grijanja i klimatizacije. U Strukovnoj djeluje i klub mladih inovatora, nema nacionalnog elektroničkog ili tiskanog medija koji nije objavio uspjehe inovatora iz Strukovne, ovjenčane zlatnim kolajnama s međunarodnih sajmova inovacije u Nuernbergu, Ženevi, Bruxellesu, Seulu.. Didaktička gitara, leteći detektor mina i požara, rješenje mrtvog kuta za vozače, bežična tipkovnica… Autor najbržeg električnog automobila na svijetu, Mate Rimac počeo je u Strukovnoj, u mladim inovatorima.