T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Gradovi prijatelji

Gradovi prijatelji Samobora su Wirges, Veles, Parabiago, Pečuh, Chassieu, Stari Grad i Novska.

Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi uređena su pitanja suradnje gradova s drugim odgovarajućim jedinicama lokalne samouprave u zemlji i inozemstvu. Sukladno odredbama Zakona u Statutu Grada Samobora utvrđeni su oblici suradnje s drugim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. U ranijem sustavu Općina Samobor sukladno tada važećim propisima ostvarila je suradnju s drugim općinama i gradovima u zemlji i inozemstvu, te je Grad Samobor kao njezin pravni slijednik nastavio većim dijelom započetu suradnju.

Grad Wirges, Njemačka

Najstarija suradnja temeljena na službenim dokumentima je suradnja s Gradom Wirgesom koja se na temelju Povelje o partnerstvu započeta 1974. godine, kontinuirano i sadržajno odvija. Suradnja je realizirana kroz razne oblike, a prije svega kulturne, gospodarske, sportske, humanitarne i turističke. Ova suradnja najizražajnija je bila za vrijeme Domovinskog rata kada su kroz razne oblike humanitarne pomoći te novčanim donacijama. Jedna od glavnih ulica u Samoboru imenovana je ulicom Grada Wirgesa, dok u Wirgesu postoji Samoborstraße. 

Grad Veles, Makedonija

Suradnja s Gradom Velesom započela je 1977. godine, a temelji se na kulturnom događaju iz 1938. godine kada je makedonski pjesnik Kočo Racin iz Velesa objavio i tiskao u Samoboru prvu zbirku pjesama na makedonskom jeziku. To je obilježeno spomen pločom na tadašnjoj tiskari u Perkovčevoj ulici u Samoboru te postavljanjem spomenika Koči Racinu u parku kod Muzeja. Jedan od samoborskih mostova na Gradni nazvan je mostom Grada Velesa. 

Stari Grad, Hvar

Suradnja sa Starim Gradom s Hvara započela je 1996. godine. Dugogodišnja uspješna suradnja gradova prijatelja – Staroga Grada na Hvaru i Samobora, svake je godine obogaćena i uzajamnim sportskim susretima.

 

Pečuh, Mađarska

Suradnja s Gradom Pečuhom započela je 2000. godine, a vezano uz obostrani interes za očuvanje, održavanje i promicanje umjetničkog stvaralaštva akademika Zlatka Price. Akademik Zlatko Prica rođen je u Pečuhu 1916. godine, a često boravi u Samoboru. Slijedom ovih aktivnosti nastavljena je suradnja i razmjenom kulturno umjetničkih društava (TD Ferdo Livadić) priređivanje zajedničkih izložaba, a što je rezultiralo sklapanjem sporazuma o suradnji i prijateljstvu, koji je svečano potpisan 15.12.2004. godine u Pečuhu. Nakon 2005. godine osnivanjem zajedničke Zaklade Zlatko i Vesna Prica najveća aktivnost odvija se preko nje te se svake godine preko ljeta u Taru u kući Zlatka Price održava zajednička likovna kolonija. Treba posebno naglasiti da je u 2010. godini Pečuh proglašen europskom prijestolnicom kulture.

Chassieu, Francuska

S Gradom Chassieu suradnja je započela 2007. godine razmjenom delegacija s time da je 2008. godine donesena Odluka o suradnji, a 2009. godine potpisana je Povelja o suradnji. Suradnja se danas nastavlja preko Hrvatsko - francuskog društva prijateljstva koje u Samoboru organizira različita događanja kojima slavi francusku kulturu.

Parabiago, Italija

Kao početak suradnje između Samoboru i Parabiaga možemo označiti godinu 1966., kada Gradsko društvo Crvenog križa Samobora počinje plemenitu suradnju sa AVIS-om Parabiago. Tadašnja vlast Zagreba i Milana dogovorila je suradnju na humanitarnom nivou. Milano je predložio AVIS Parabiago, a Zagreb naš samoborski Crveni križ. Prvi veći susreti dobrovoljnih darovatelja krvi počeli su 1967. godine, tijekom 1969. i 1970. došlo je do sportskih susreta između dva grada, a tijekom domovinskog rata građani Parabiaga slali su i humanitarnu pomoć u obliku hrane, lijekova i slično. Suradnja na brojnim zajedničkim projektima i akcijama kojima je jedina svrha pomoći drugima rezultirala je iskrenim prijateljstvom i dubokim osobnim vezama, koje su tijekom godina povezale i ova dva grada pa je 16. siječnja 2010. godine potpisana i Povelja o partnerstvu i prijateljstvu gradova Samobora i Parabiaga. Parabiago je u znak velikog prijateljstva jednoj svojoj ulici dao ime Grada Samobora, a Dan grada Samobora 2015. godine bila je prilika da čast uzvratimo imenovanjem jednog samoborskog mosta imenom Grada Parabiaga.

Novska, Hrvatska

Gradove Samobor i Novsku povezuju trajni odnosi uspostavljeni na obljetnici stradanja hrvatskih branitelja koja se obilježava svake godine na lokaciji Trokut 29. listopada. U spomen na hrabre branitelje podignut je spomenik u čijoj je izgradnji sudjelovao i Grad Samobor, a svake godine delegacija Grada Samobora, samoborskih branitelja i njihovih obitelji sudjeluje u svečanoj komemoraciji, zajedno s učenicima samoborskih škola. Povelja o prijateljstvu, kao spomen na poginule branitelje Trokuta i zalog za čvršće povezivanje u budućnosti potpisana je 29. listopada 2016. godine.

Westerwälder Dom, Wirges