Grad Samobor Grad Samobor Logo

Najave

Board Game Night: Pandemic: In the Lab

04.09.
2019.

Ovosubotnji Board Game Night ima naglasak na genijalnu društvenu igru Pandemic: In the Lab! Uz Pandemic, na repertoaru su i dalje igre poput Aliasa, 5 sekundi, Masterminda, i mnogih drugih. Startamo u 20:00 sati!

Navikli smo u igrama vidjeti svakakvu tematiku, ali baš i ne i boleštine. Naime, kako bolest uvijek doživljavamo nekako osobno, a od onih smrtonosnih poprilično i strahujemo, ne očekujemo baš takvu tematiku. Ali, da tako ne misle svi dokaz je i ova igra koja upravo za temu ima spašavanje svijeta od smrtonosnih zaraza.

Da, ovo će zasigurno mnoge odbiti, ali vjerujte ako joj pristupite kao igri, onda nema straha da ćete se zaraziti nečim opasnim igrajući je. Jedino čime se možete zaraziti jest njezina igrivost…

Kutija i pribor igre

Iako se radi o igri na ploči kutija je vrlo malih dimenzija i lako se spakira u neki putni kovčeg. Oslikana, onako liječnički u kvalitetan karton, izgleda kao da se u njoj nalazi kakav medicinski instrument. Unutra, naravno nema nikakvih stetoskopa i sličnog, nego uredno složen pribor igre.

Ploča je dovoljno velika i prikazuje mapu svijeta sa mnoštvom označenih gradova (Ne, nema Splita, Dubrovnika, Osijeka, Rijeke ili Zagreba. Nas ova pandemija ipak zaobilazi :)). Iako ne djeluje velika, sasvim je dovoljna za ugodno igranje. Na sebi ima i oznake pozicija igraćih karata, kao i oznake epidemije, pronađenih lijekova, te širenja zaraze.

Tu  imamo i oveći broj igraćih karata koje dijelimo na

  • karte zaraze, koje služe za određivanje u koje se gradove u dotičnom krugu bolest širi
  • igraće karte koje predstavljaju lokacije gradova i služe igračima tijekom igre za potrebe putovanja po mapi, te ono najkrucijalnije – pronalaženje lijekova
  • karte epidemija koje donose dodatne probleme u igru pojačavajući efekte zaraza. Brojem ovih karata u igri podešava se i težina iste.
  • karte događaja koje donose benefite igračima i mogu se upotrijebiti u bilo kojem trenutku igre
  • karte uloga koje preuzimaju igrači na početku igre

pandemic-1.jpgNaravno, tu je i neizostavni “drveni” pribor u obliku raznobojnih kockica koje predstavljaju pojedine bolesti i njihovo širenje, istraživačke stanice, te pijuni u boji pojedine uloge s kojima se igrači kreću po mapi. Na kraju ostaju i kartonski markeri za označavanje pronađenih lijekova, te pokazatelji jačine epidemije i njezina širenja.

Dojam igre

Ako se dakle prepustimo igri i maknemo osjećaj nelagode koji nekima pruža ova tematika, moramo priznati da nas je ista poprilično ugodno iznenadila svojom igrivošću i interesantnom mehanikom koja dobro opisuje prirodu širenja epidemija. Ono što moramo odmah napomenuti jest kako se radi o timskoj igri. Igrači zajedničkim snagama pokušavaju pobijediti igru i spasiti svijet od uznapredovalih epidemija smrtonosnih bolesti.

Iako će mnogi reći kako je boljka timskih igara upravo ta što jedan igrač (onaj dominantnijeg karaktera) preuzima ulogu vođe, a ostali ga slijepo prate, moramo biti iskreni i konstatirati kako to nije problem timske igre, nego samog tima. Ako svatko želi učestvovati sa svojim idejama i prijedlozima kako bi određene sekvence igre trebalo odigrati, onda se sve pretvara u vrlo zanimljivu i šaroliku diskusiju što bi i kako trebalo u datom trenutku raditi. Pasivnost ostalih igrača samo je zapravo znak kako se ekipi uopće to ne igra. ž

No, prijeđimo na samu igru. Na početku, svatko nasumice izabire po jednu od ponuđenih uloga Liječnika, Dispečera, Terenskog stručnjaka, Znanstvenika ili Istraživača. Svaka uloga ima svoju beneficiju koju će i te kako trebati iskoristiti tijekom same igre. Nakon odabira uloge, podijele se igraće karte, te se definiraju se prva žarišta bolesti i igra kreće.

pandemic-1.JPGGlavni cilj igre je pronaći lijekove za svih pet bolesti. Onog trenutka kada igračima to uspije igra završava pobjedom. Po ploči, igrači se kreću ili pomicanjem svojih figura od grada do grada ili letovima odbacujući karte destinacija koje imaju u ruci. Ovdje treba paziti koje se karte odbacuju jer iste služe i za pronalaženje lijekova. Naime, kada igrač skupi 5 ovih karata (4 ako je igrač u ulozi znanstvenika) u istoj boji, pronašao je lijek za bolest te boje. Uz ovaj, zgodno je i bolest iskorijeniti kako ista ne bi stvarala dodatne probleme igračima, no to često i nije tako jednostavno.

Kako je riječ o kooperativnoj, timskoj igri igrači mogu izmjenjivati svoje karte po određenim pravilima, ne bi li jedan od njih skupio svih 5 potrebnih za lijek. Uz sve to lijek se može spraviti jedino u gradu koji ima istraživačku stanicu. Stoga, potrebno je graditi i takve stanice po gradovima, koje ujedno služe i za brža putovanja po mapi.

Rekli bismo – krasno, ovo do sada ne zvuči tako strašno; pa gdje su tu problemi. Heh, problemi nastupaju u svakom krugu kada aktivni igrač mora otvoriti onoliko karata zaraze koliko mu to određuje faktor epidemije, a koji se povećava pri svakom novom izvlačenju karte Epidemije. Time se određeni broj gradova zaražuje nekom bolesti. Tu je od iznimne važnosti koliko se bolest razbuktala u pojedinom gradu, jer ako ta brojka prijeđe tri kockice, bolest se širi na okolne gradove, a oznaka širenja pomiče se za jedno mjesto. Ova oznaka je nezgodna ako dođe do broja 8. Tada ste, naime mrtvi i vi i cijeli svijet, te igra završava porazom.

Sada uviđate da, osim planiranja tko će otkriti neki lijek, stalno morate biti u pripravnosti i letati po cijelom svijetu gaseći sve jače i jače epidemije, trošeći pri tome svoje igraće karte koje vam pak trebaju za lijekove… Da, zna biti nezgodno i vrlo izazovno.

Karte epidemija imaju i to nezgodno svojstvo što, osim jake zaraze jednog grada i pomaka faktora epidemije za jedan, pojačavaju i ponovne zaraze u istim gradovima, jer se odbačeni špil karata zaraza vraća na vrh kupa, pa lokacije opet bivaju zaražene. O broju ovih karata u kupu ovisi i težina same igre, jer se njihovim brojem intenzivira utjecaj epidemija i dodatno zagorčava i tako gorak život igračima.

Ako se želite okušati u ovakvom izazovnom i timskom radu, ova igra je svakako preporuka, tim više što sama tematika i mehanika stvaraju popriličnu euforiju hoćete li stići složiti te lijekove prije nego sve pomahnita…