T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Iva Japec - Geneza

iva japec "geneza"

 

Otvorenje izložbe u petak 10. ožujka 2023. u 19 sati

Art room - Centar za mlade Bunker

Ulica Savke Dabčević Kučar 8

 

Izložba je otvorena za posjetitelje do 22. 4. 2023.

 

Radno vrijeme Bunkera:

ponedjeljak, srijeda, petak 9 -15h

utorak, četvrtak 15 - 21h

subota 9 - 13h

 

Geneza

Geneza i kaos, pojmovi u koje mlada kiparica Iva Japec ukotvljuje svoja dva ciklusa skulptura i crteža, označuju međusobno potvrđujuće i divergentne principe. Oboje podrazumijevaju početak, ishodište iz kojega proizlazi univerzalno postojanje i ono individualno, što se u njemu neprestano ulančava. Geneza obuhvaća proces, odnosno način razvitka, koji se može odvijati sukladno mehanizmima kaosa, bezobličnog nereda. Potonji princip istovremeno sugerira nesigurnost, neizvjesno stanje lišeno smisla, ali i mogućnost da se smisao ostvari. Kao smjerokazi na putu ostvarenja, između ostaloga, ukazuju se arhetipski postulati, to jest form(ul)e koje uključuju logiku prethodnih iskustava i onih koji će se tek oživotvoriti.

 

Iva primjerice odabira smjernice prethodnika poput Michelangela, Augustea Rodina, Antoinea Bourdellea, Ivana Meštrovića i Frane Kršinića. U toj figurativnoj tradiciji, koja se u generacijskim odmacima referirala i inspirirala otprije postignutim, ona pronalazi uporište u fragmentarnoj ili cjelovitoj formi akta, prikazima polunagih žena, temi karijatide i sfinge. Ne uplićući se u doslovne rekapitulacije sadržaja i forme koji su okupirali pažnju njezinih uzora, Iva Japec pomno gradi kompozicije zasebnih figura i skupina, mišljenih autonomno ili povezano s arhitektonskim elementima. Pri tome osobitu pozornost pridaje istraživanju feminilnosti, iskazanom voluminoznošću tijela koja se postupno oslobađa u pretapajuće forme, žitkih, titravih površina. Takvi postupci znače pozivanje na stilske karakteristike nekih od spomenutih kipara. Impresionističko razmišljanje prepoznaje se i u temi fontane, posebno popularnoj u razdoblju konca 19. i početka 20. stoljeća.

 

Geneza, skica za fontanu uključuje centralnu figuru Karijatide, potom muško-ženske parove i njihovu dojenčad, predstavlja hommage prethodnicima i drevnim civilizacijama Mezopotamije, Egipta, Grčke, Maja i Inka od kojih su neke motivirale navedene umjetnike. Ovaj rad također aktualizira pitanje otvorenih ciklusa čiji se smisao više iskazuje u varijacijama, istraživanjima podtema, izražajnosti materijala i same kiparske forme no u finalnoj konkretizaciji. Svi ti pomaci prizivaju ideju kaosa u dvostrukoj konotaciji neizvjesnosti i traženja smisla, vlastita kreativnog puta i iskaza Ive Japec.

Barbara Vujanović

 

Biografija

Obrazovanje

2019.               Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb, kiparstvo, četvrta godina

2014.-2019.    Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, odjel kiparstvo

2006.-2014.  Osnovna škola Bogumila Tonija, Samobor

 

Izložbe

 • izložba u galeriji „Zlatko Prica”, suha igla, 2008.
 • izložbe radova učenika ŠPUD-a Zagreb, „Richter 100“ MSU – „Buntovnik s vizijom – retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera“, listopad 2017.
 • Zagreb Design Week, „Nova Budućnost“, Tehnički muzej Nikola Tesla, svibanj 2018.; rad u drvetu
 • izložba maturalnih radova ŠPUD-a, Salon Izidor Kršnjavi, 2019.; akt u kamenu
 • „Perspektiva“, završna izložba studenata ALU, 2020., 2021. i 2022.
 • izložba u Galeriji fotografija Meraja, kiparske radionice  „Tvornica Zemlja“, rad postavljen u parku galerije, srpanj 2022.
 • samostalna izložba crteža i skulptura pod nazivom „Geneza" u Centru Medgen Borza, Rečica ob Savinji, Slovenija, 2022.

Projekti:

 • „Pepeljuga”(opera u četiri čina) Julesa Masseneta, zajednički projekt studenata pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, surađujući u izradi kostima, veljača 2020., temeljem kojeg primam „Rektorovu nagradu“, za veliki timski znanstveni i umjetnički rad u akademskoj godini 2019./2020.
 • „Kako vidim budućnost?“, radovi izloženi na projekciji u Klovićevim dvorima, „Osmi hrvatski biennale Ilustracije“, lipanj 2020.
 • „Rođendan umjetnosti“, radovi izloženi u prostoru Muzičke akademije u Zagrebu, siječanj 2023.

Radionice

 • sudjelovanja na likovnoj radionici IRPO pod vodstvom akademske kiparice Irene Podvorac
 • 2019. i 2020. radionica Klesarske škole, Pučišća, Brač
 • 2021. kiparska radionica „Zemlja“, Vinkovci

Kontakt

E-mail: iva.japec15@gmail.com

Web: ivajapec.com

Instagram: @iva__japec

Facebook: Iva Japec

Objavljeno: 22.02.2023.