T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Izložba Marinksy, Ive Čukelj i Luke Paceka

Izložbu "Preispitivanja" otvaramo 11. 9. u 19 sati u Art Roomu.

MARINKSY // IVA ČUKELJ // LUKA PACEK

PREISPITIVANJA

11. 9.  – 25. 10.

ART ROOM

19 SATI

CENTAR ZA MLADE BUNKER

Ulica Savke Dabčević Kučar 8, Samobor

U prostorijama Centra za mlade Bunker OBAVEZNO je nošenje zaštitnih maski.

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – petak 9 – 15 sati

 

MARINKSY – NESVAKODNEVNA SVAKODNEVNICA

U stvaranju slika i ilustracija koje izlaže, Marinksy je potaknuta svakodnevnicom. Naizgled jednostavne i zaboravne prizore koje možemo vidjeti u svijetu ona bilježi i potom razvija.

Kroz razne slikarske i crtačke tehnike na radovima koje predstavlja na ovoj izložbi, na raznim dvodimenzionalnim materijalima, na surealan način prenosi svoje subjektivno viđenje svijeta. Zaigranošću u pristupu stvaranja svojih radova Marinksy propitkuje društvene norme i međuljudske odnose. Potiče time gledatelje na razmišljanje o tom svakodnevnom svijetu, na novi pristup predstavljenih događaja.

Marinksy izlaže slikarske radove nastale u posljednje četiri godine na koje kroz vrijeme utječe i njeno bavljenje drugim granama vizualne umjetnosti: fotografija, animacija i skulptura.

                                                                         Iva Gamilec, mag. educ. hist. art.

G. Kompjutor, 2018., akvarel na papiru, 30 x 40 cm

BIOGRAFIJA

Marina Krištofić „Marinksy“ vizualna je umjetnica iz Samobora rođena 1991. godine. Nakon završetka preddiplomskog studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 2015. godine Marinksy se posvetila umjetnosti. Bavi se slikarstvom i fotografijom, kao i animacijom i skulpturom, često kombinirajući različite tehnike i materijale. Do sada je sudjelovala na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Realizirala je naslovnicu i ilustracije knjige „Five Years Alone in Space“ H. Bordoa.

Neke od izložbi na kojima je izlagala:

2020. – Grupna izložba One su tu, Galerija Slavko Kopač, Vinkovci

2020. - 10. Zaprešićki biennale akvarela, Galerija Razvid, POU Zaprešić, Zaprešić

2019. - 8. Hrvatski triennale akvarela u Zagrebu, grupna izložba, Muzej Mimara, Zagreb

2019. - Klik za bolju Hrvatsku, grupna izložba, galerija Laval Nugent, Zagreb

2018. – International Exhibition of Visionary Art, grupna izložba, Palača Doria Spinola, Genova

2018. – Iluzija, grupna izložba, Galerija Placa, Sv. Lovreč

 

Kontakt:

https://itisaj.wixsite.com/marinksy

Instagram: @marinksy.paintings

 

IVA ČUKELJ – OSJEĆAJI SUOČAVANJA

Iva Čukelj predstavlja se knjigom ilustracija kojima bilježi emocije koje proživljava dok počinje stvarati svoje radove. Tu se, u tom procesu, u najvećem postotku javljaju strahovi i sumnje. U knjizi ilustracija se emocionalno otvara posjetiteljima i time s njima želi započeti razgovore o tim emocijama, želi prikazati kako kao stvarateljica razmišlja i što propitkuje. A isto traži i od njih. Zbog toga je za izložbu pripremila i brojne razglednice koje nudi posjetiteljima s namjerom da i oni učine isto – da se na njima slikom i riječju otvore i pokažu emocije, da se suoče s onime što čuvaju u sebi i da to podijele s nekime. Razglednice posjetitelji šalju na nepoznate adrese i otvaraju se time novim iskustvima. Posjetitelji time postaju dijelom same izložbe.

Projekt koji Iva Čukelj predstavlja nazvala je „Osjećaji suočavanja“. Svoje osjećaje ona u art booku izražava ilustracijom i tipografijom, malih dimenzija, ali velikih utisaka.
                                                                          Iva Gamilec, mag. educ. hist. art.

Osjećaji suočavanja, 2020., kombinirana tehnika, artist book, 10 spojenih kartica, 15 x 10 cm

BIOGRAFIJA

Iva Čukelj, rođena je 1993. godine u Zagrebu, gdje završava osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Iako srednja škola nije bila umjetničkog usmjerenja, za vrijeme njenog trajanja razvila je određeni senzibilitet i osjećaj za umjetnost te sa sigurnošću znala pravac svojeg akademskog obrazovanja. Tako u jesen 2013. upisuje preddiplomski sveučilišni studij „Likovna kultura“ na nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nakon kojeg 2016. godine nastavlja upisom na diplomski studij, smjer: Grafika, gdje u rujnu 2019. godine diplomira u klasi mentorice Ines Krasić. Iste godine svoj umjetnički smjer nastavlja na diplomskom studiju animiranog filma i novih medija, smjer: Novi mediji.

Izložbe:

2018. - 21. međunarodna izložba „Minijature“ u Vršilnici

2018. - Skupna izložba: „Ususret 14. danu otvorenih vrata umjetnosti – Cash & Carry”, Galerija Šira

2016. - 12. Memorijal Ive Kerdića - triennale hrvatskog medaljarstva i male plastike, Izložba studentskih radova − ALU Zagreb, UA Split

2015. - „Fragmentologija“ - Ciklus jednodnevnih pop-up izložbi na kojima se uz otkupljena djela iz Erste fragmenata predstavljaju mladi neafirmirani umjetnici završava izložbom Ive Čukelj u Galeriji Osmijeh

2014. - 17. međunarodna izložba „Minijature“ u Vršilnici

 

Kontakt:

iva.cukelj@gmail.com
098 73 77 23
https://www.instagram.com/ivoola/ // @ivoola

 

 

LUKA PACEK – SRETAN PUT

„Sretan put“: Uzimajući zahvalnost kao razlog nastajanja djela „Sretan put“, Luka Pacek stvara ovu osvjetljenu skulpturu. Djelo je posvećeno dragom mu prijatelju kojeg ovime pozdravlja, daje mu podršku u okretanju nove stranice u životu i njome se oprašta od njega, prihvaća njegov odlazak.

Naizgled tužna izraza lica, lik putujućeg čovjeka kojeg prikazuje dobiva drugu dimenziju kada se unutarnje svijetlo upali. Pojavljuje se, kako sam autor to opisuje, goruća želja i borba za boljim životom. Skulptura izrađena od kaširanog papira i led traka prestaje biti samo skulptura – postaje poruka. 

„Prolaz“: skulptura izrađena od drva i silikona simbolizira vrijeme razvoja autora kao umjetnika. Vrijeme je to koje je Luka Pacek proveo na Akademiji likovnih umjetnosti, kao i vrijeme koje ga još čeka, koje nije došlo. Kao što je i ovaj prolaz na prvu ruku neprolazan, ipak, s uloženim trudom, i sami vidimo da kroz njega možemo proći.

„Crtež u prostoru“: hommage prirodi i vatrogascima – skulptura nastala nakon učestalih požara u Hrvatskoj i svijetu u vrlo kratkom vremenu. Potaknut uništenjem brojnih šuma, ali i shvaćanjem da će se te šume regenerirati, Luka izrađuje skulpturu koja podsjeća na brojna razaranja prirodnih habitata biljaka i životinja te ljudskih, s pozitivnim ishodima, uplitanja u pripomoć spašavanju tih okoliša. 
                                                                          Iva Gamilec, mag. educ. hist. art.

Sretan put, 2019., kombinirana tehnika, 30 x 50 x 60 cm

BIOGRAFIJA

Luka Pacek rođen je 1995. u Zagrebu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu završio je 2014. godine. Tijekom srednje škole izlagao je na izložbama "Čudesni svijet koralja" i "Ambienta Zagreb". Radovi iz srednje škole kasnije su izloženi na izložbi "More" u Šibeniku. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu – odsjek: Kiparstvo, upisao je 2017. godine. Trenutno završava treću godinu studija, a prve dvije godine završio je u 10% najboljih studenata.

Izlagao je radove na izložbama "ALU Perspektiva 2018.“ i „ALU Perspektiva 2019.“, na "Izložbi natječajnih radova Milan Neralić" te „Plati i Nosi 2019.“ u Galeriji Bačva Doma HDLU.

Godine 2020. izložio je prvu javnu skulpturu "Portret – Antun F. Lučić" na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.

Kontakt:

luka.pacek@gmail.com
091 273 7931
https://www.instagram.com/luka_pacek/

 

Objavljeno: 28.08.2020.