T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Josip Rončević - Ping-pong intonacije

Posjetite izložbu mladog zadarskog umjetnika

Josip Rončević - Ping-pong intonacije

JOSIP RONČEVIĆ „Ping-pong intonacije“

Otvorenje izložbe je u petak, 31. siječnja 2020. u 19 sati

 

Centar za mlade Bunker

Info-centar

Savke Dabčević Kučar 8

 

Izložba ostaje otvorena do nedjelje 22. ožujka 2020.

 

Radno vrijeme Bunkera:

utorak - petak 13 - 22h

subota 10 - 22h

nedjelja 16 – 22h

ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno

 

Ping-pong intonacije 1, 162 x 130, akril, platno, 2019. 

 

Mladi zadarski umjetnik Josip Rončević predstavlja se svojom izložbom „Ping-pong intonacije“ samoborskoj publici u Centru za mlade Bunker.

Izložene slike prikazuju elemente i segmente ove dvoranske, ili pak „garažne“ igre u kojoj je naglasak stavljen na brzinu pokreta igrača i njegovu preciznost. Upravo te odlike, brzinu i preciznost, bilježi Josip Rončević u ovoj seriji radova. Koristeći se ekspresivnim pristupom obrade slika, autor prikazuje napetosti igre, ključne i presudne trenutke. No, višestranom pristupu ovoj tematici svjedoče i slike koje prikazuju opremu potrebnu za ovu igru – reket i stol. Njih se prikazuje u potpunoj mirnoći i jednostavnosti, izložene kao polazne točke od kojih se u igru kreće.

Poput različitih materijala od kojih se izrađuje reket stolnog tenisa, ovisno o načinu igre pojedinog igrača i autor izložbe koristi različite materijale, tehnike i podloge – ovisno o efektu koji želi postići u određenoj slici - drvo, papir i platno za podlogu te akril, akvarel, ulje i tuš kao slikarsku tehniku. Svestranost i promišljenost on pokazuje i u dimenzijama slika. Koristi se onom veličinom kojom smatra da najbolje može prikazati trenutak ili objekt koji želi, a u tome i uspijeva. Zbog toga se na ovoj izložbi može vidjeti i vrlo efektne slike dimenzija preko 230 centimetara, kao i one manjih formata od 10 centimetara, koje će upravo zbog toga publici biti zanimljive.

Za slike na kojima prikazuje likove, odnosno igrače stolnog tenisa iz suvremenog gledišta, kako sam autor tvrdi, utjecaj su njegovog oduševljenja slikarstvom ranijih umjetničkih razdoblja. Uz to, moderniji pravci i tehnike prožimaju njegova djela, poput ekspresionizma (koji se očitava u potezima, emotivnom prisustvu i upotrebi specifičnih kombinacija boja) i na prvi pogled apstrakcije.

Dubljim će istraživanjem slike promatrači vidjeti njenu temu, kao i smisao - zaustavljanje napetosti te brze igre u vremenu i prostoru. To predstavlja autorov vlastiti doživljaj scena u kojima je ponekad i sam sudionik - igrač ping ponga. Kao igrač ili pak kao promatrač, Josip Rončević ovu izložbu pripremio je za sve posjetitelje, kako ljubitelje kulture i umjetnosti, tako i ljubitelje sporta, a zasigurno će se u njoj moći pronaći i ljubitelji drugih disciplina.

Iva Gamilec, mag. educ. hist. art.

 Ping-pong intonacije 3, 162 x 114 cm, ulje, platno, 2019.

 

Životopis

Rođen 1991. godine u Zadru gdje završava gimnaziju. Godine 2015. diplomirao na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, a iste godine upisuje studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je trenutno na diplomskoj godini u klasi profesora Igora Rončevića. Sudjelovao je u uredništvu časopisa studenata ALU „Skica“. Izlagao na nekoliko skupnih i jednoj samostalnoj izložbi.

Skupne izložbe / Group Exhibitions:

2019. Plati i nosi, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb

2019. Ususret Bijenalu slikarstva, Galerija Šira, Zagreb

2019. Oni odlaze: izložba završnih radova Slikarskog Odsjeka ALU, Gliptoteka HAZU, Zagreb

2019. Plakati za Festival svjetske književnosti 2017.-2019, Galerija Šira, Zagreb

2019. Demiurzi, Hala V Tehničkog muzeja, Zagreb

2019. Studenti Akademije likovnih umjetnosti za zakladu Fra Slavko Barbarić, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Zagreb

2018. Plati i nosi, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Zagreb

2018. Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda, Veliki Tabor, Desinić

2018. ArtiParti vol.8, Galerija Kamba, Zagreb

2018. Ljepota detalja, transformacija i struktura - kokolitoforidi Jadrana, Prirodoslovni muzej, Dubrovnik

2018. Pasionska baština, Galerija Šira, Zagreb

2017. Crni linorez, svijetla budućnost, Botaničar, Zagreb

 

Samostalne izložbe / Individual Exhibitions:

2019. Le petit déjeuner avec des amis, Galerija Buljat, Zagreb

 

Ping-pong intonacije: Igra, 187 x 233 cm, akril, platno, 2019.

 

 

 

 

 

Objavljeno: 17.01.2020.