Grad Samobor Grad Samobor Logo

Najave

Sound Healing / 23.01.

16.01.
2020.

Nakon mnogobrojnih upita i velike zainteresiranosti, zvučna meditacija nam dolazi u Bunker!

Zahvaljujući našem Samoborcu Alenu Šilobodu, inače vrsnom majstoru u ovoj vrsti meditacije, u četvrtak 23.01. u 19:00 sati imat ćete priliku sudjelovati u ovoj popularnoj meditaciji.

Na meditaciju je poželjno ponijeti osobnu prostirku za ležanje, jastuk i udobnu odjeću. Kako bi se potaknuo lakši proces čišćenja i detoksikacije, nije zgorega ponijeti i bočicu vode.

Zvučna gong meditacija trajat će nešto manje od 2 sata. Potrebno je doći 15 minuta ranije prije početka kako bi se 
pripremili i udobno smjestili.

Radionica je besplatna, a prijaviti se možete na email: lkupres@samobor.hr
Broj mjesta je ograničen pa požurite sa svojom prijavom.

 

Više o samoj meditaciji: 

 

                    ZVUČNA GONG MEDITACIJA  (''Zvučna kupka'')

-Poznato je da su kroz mnoga prošla stoljeća napredne civilizacije koristile zvuk kao učinkovitu metodu iscjeljivanja.

Postoje sačuvani zapisi (stariji od preko 5000 godina) gdje su opisane metode raznih naroda diljem planeta i njihovom iscjeliteljskom primjenom glasa (molitva, mantra, pjesma, ritualni obred) uz sviranje tradicionalnih muzičkih instrumenata kao što su: gong, zvučna zdjela, frula, zvono, bubanj, školjka, gudalo, didgeridoo, razne udaraljke, šuškalice i sl.

-Od drevnih australskih Aboridžina, Tibetanaca, Indijaca, Kineza, Japanaca,  Indijanaca, Kelta, Druida do raznih šamana, gotovo da nema naroda koji nije koristio zvuk kao iscjeljujuće sredstvo za ljudsko zdravlje.

-Terapija zvukom djeluje na čitavo naše tijelo, regenerira i vraća u harmoniju cijeli naš organizam prožimajući duboko svaku našu tjelesnu ćeliju. Pošto se naše tijelo sastoji u velikom postotku od vode (cca. 70%), a poznato je da je voda prijemčivi medij, ona vrlo lako upija i zadržava primljenu vibraciju od instrumenata te kao takva pogodna je za prenošenje zvučnih vibracija duboko u ljudska tkiva, do stanične razine. 

-Ako bacimo kamen u jezero, koncentrični valovi će se proširiti cijelim područjem vode i aktivirati 

svaku molekulu vode u jezeru. Sličan proces se aktivira nakon gong zvučne meditacije, zvučne vibracije putuju kroz naše tijelo u koncentričnim valovima pošto se naše tijelo u velikom postotku sastoji od vode.

-Kada se naša tijela opterećena raznim blokadama (stres, brige, mišićna zakočenost, mentalni nemir, kronični umor itd.) oslobode tih blokada (nakon par uzastopnih zvučnih meditacija), zvučni valovi počinju nesmetano 

kružiti slobodno tijelom (probili su blokade i zvučni valovi ''cure'' na sve strane) i kreću izlaziti kroz vrh tjemena i kroz prste na rukama i nogama.

-Pojednostavljeno rečeno, dolazi do dubokog tjelesnog opuštanja, stanične detoksikacije i smirivanja moždanih valova. Nastaje spontani proces samoiscjeljivanja i regeneracije ljudskog organizma.

-Zvuk instrumenta svojim specifičnim frekvencijama direktno utječe na naše moždane valove na kojima rezonira sa tom vibracijom. Čitavo naše tijelo počinje rezonirati sa tom određenom frekvencijom-vibracijom instrumenta, ne samo naš slušni perceptivni dio. Jedan dio vibracija i frekvencija ne možemo čuti sa našim ušima jer se nalazi van slušnog spektra, ali naše tijelo istovremeno pamti i upija svaku vibraciju . 

-Zvučna gong meditacija obično traje 1-2h. Potrebno je doći 15 minuta ranije prije početka kako bi se pripremili i udobno smjestili.

-Sastoji se od izvođača raznih instumenata i učesnika (jednog ili više učesnika-slušatelja).

Izvođač u kombinaciji sa vođenom meditacijom i sviranjem instrumenta dovodi jednog (ili grupu) učesnika u meditativno stanje, smirenja napetosti i uma, gubi se osjećaj za realan protok vremena, učesnik percipira u praksi stanje transcedencije i osjećaj da je bitan samo sadašnji trenutak.. 

-Učesnici su za vrijeme Gong zvučne meditacije u ležećem položaju kako bi se čim više opustili pa je poželjno ponijeti osobnu prostirku za ležanje, jastuk, udobnu odjeću i bocu vode jer je poželjno piti više tekućine (naročito nakon završetka zvučne meditacije) kako bi se potaknuo lakši proces čišćenja i detoksikacije. Svaki učesnik može odrediti namjeru za što mu je namijenjena ova zvučna gong meditacija. Na primjer, da se poslije nje oslobodi neke emotivne blokade, da otpusti neki oblik krivnje, neke neriješene životne situacije, za ozdravljenje nekog organa i sl. Zvuk putuje i poput vode se prelijeva tamo gdje je potrebno da potakne protok životne energije i oslobodi od trenutno nastalih blokada.

-Mobilne uređaje je potrebno isključiti ili ih jednostavno ostavite van prostorije u kojoj se odvija zvučna gong meditacija.

-Nakon završetka zvučne gong meditacije preporučuje se ostati još nekoliko minuta u tišini kako bi vam se integrirala doživljena iskustva.

-Moguće su individualne nuspojave nakon zvučne meditacije. Nema pravila, mogu se a i ne moraju pojaviti.

Dolazi do procesa pročišćenja, oslobađanja blokada, regeneracije tkiva i harmonizacije naših tijela pa što je potisnuto počinje izlaziti van iako se kratkoročno može činiti da su se nuspojave pojačale koje smo imali prije dolaska na zvučnu meditaciju.

-U prvim sudjelovanjima na zvučnim meditacijama dolazi do otpuštanja stresa, dubokog umora i procesa detoksikacije zbog aktivacije limfe. Moguća je prolazna glavobolja pa je potrebno piti više tekućine.

-Moguće nuspojave su i u obliku laganog znojenja, pojačane svjesnosti, muskulfibera, ili osjećaja da su se naša osjetila izoštrila, naglih promjena raspoloženja i sl. (vremenski par sati poslije ili do dan-dva kasnije).

-U nastavljenom sudjelovanju u zvučnim meditacijama dolazi do lakšeg i bržeg opuštanja tijela i psihe, a postiže se stanje i dubokog otpuštanja i izlaska na površinu raznih blokada više psihičke prirode (depresija, neriješeni problemi, nervoza i sl.).

                                                                                   1.

                       KORIŠTENJE INSTRUMENATA I NAMJENA

Gong:

-Porijeklom iz Azije (Nepal, Indija, Kina, Koreja, Burma, Japan, Tajland itd.), stoljećima je korišten ovaj veliki udaraljkaški zvučni instrument. Sjetimo se iz filmova kada svećenik u nekim hramovima ili dvorcu lupi jednim udarcem po gongu i najavi nešto, nečiji dolazak ili početak nekog obreda. Sastoji se od bronce, čelika, mjeda i nekoliko vrsta zlata. Izrađuje se ručno i svaki je gong poseban, ne postoje dva ista po zvuku.

Ima ih raznih vrsta, raznih veličina u promjeru i za razne namjere (Wind, Tam-Tam i sl.).

-Postoje i planetarni gongovi povezani s planetima (jedan gong kalibriran na frekvenciju jednog planeta) čiji utjecaj vibracijske energije tog planeta direktno utječe fizički i psihički na naša tijela zvučnim putem.

Pjevajuće zdjele (Tibetanske):

-Mnoge su stare kulture koristile zvuk kao sredstvo iscjeljivanja. Povijest pjevajućih zdjela seže u daleku prošlost od prije par tisuća godina. Korištene su u svakodnevnoj upotrebi npr. kao posude za hranu, a i za iscjeljivanje, regeneraciju tjelesnih stanica, ritualne obrede...Izrađivali su ih i koristili u Tibetu, Nepalu, Indiji, Kini, Japanu itd.

-Zdjele su izrađivali svećenici koji su za vrijeme izrade zdjela molili ili pjevali mantre i tako su te vibracije unijeli u same zdjele. Svaka zdjela je posebna. Ne postoje dvije iste. Vrijednost im je tim veća što se njihov zvuk poboljšava i postaje bogatiji kako one stare kroz vrijeme. Postoje mnoge vrste zdjela i razan broj materijala od kojih se sastoje.

-Najčešće se izrađuju od 7-12 vrsta metala. Svaki metal je povezan s jednim planetom tako da dodatno unosi energije tih planeta i utječe fizički i psihički na naša tijela svojom specifičnom frekvencijom.

Metali koje sadrže zdjele su:  zlato-Sunce (jača duh i srce), srebro-Mjesec (stabilizira emocije), živa-Merkur (osnažuje pamćenje i komunikaciju), bakar-Venera (potiče umjetničke talente i snagu ljubavi), željezo-Mars (pobuđuje aktivnost i seksualnost), kositar-Jupiter (pobuđuje duhovnost i mudrost), olovo-Saturn (pojačava strpljivost i izdržljivost).

Dodatnih 5 legura sadrže; Pirit (osnažuje pluća i dišne organe), Bizmut (regulira probavni sustav), Galena (smanjuje upalu zglobova), Cink (smanjuje stres), Meteorsko željezo (osnažuje pojednica i potiče na aktivnost). Svaka zdjela je kalibrirana na određeni ton u glazbenoj ljestvici i frekvencijski rezonira sa jednom čakrom u tijelu.

Kristalne pjevajuće zdjele:

-Ove kristalne pjevajuće zdjele su proizvedene u suvremenim tvornicama specijaliziranim za zvukoterapiju i pojavile su se zadnjih 15-godina u svijetu. Namjena im je ista kao i kod Tibetanskih zdjela, jedino je drugačiji materijal proizvodnje.

-Izrada jedne takve zdjele precizno je napravljena u tvornici od djelića kvarcnog kristala (silicij) koji se lijevaju u kalupe pritom zagrijavajući djeliće kristala pri temperaturi 1300-1800 celzijevih stupnjeva.

-Svaka zdjela je kalibrirana na određeni ton u glazbenoj ljestvici i frekvencijski rezonira sa jednom čakrom u tijelu.

Ostali tradicionalni zvučni instrumenti koji se koriste u Gong zvučnoj meditaciji:

Shruti harmonika, kišni štapovi, razna zvona i šuškalice,  kristalne piramide, Tingsha, sansula, razne frule, zvučne cijevi, kristalna harfa, razni bubnjevi: šamanski, ''Ocean Drum'', ''Hapi Drum'', ''Thunder Drum''.

Svi ovi razni instrumenti u zvučnoj gong meditaciji uspješno djeluju na:

-Ublažavanje raznih fizičkih bolova

-Reguliranje krvnog tlaka, pojačavanje krvne cirkulacije

-Ojačanje imunološkog sustava

-Pokretanje procesa detoksikacije tijela

-Harmoniziranje naših čakri

-Širenje svijesti i olakšava ulazak u stanje meditacije

-Harmoniziranje obje polutke mozga i emitiranje moždanih valova u frekvenc. rasponu od beta do delta stanja svijesti

-Revitalizaciju tjelesnih organa i pobuđivanje kreativnosti i životnih radosti

-Smanjenje stresa i unošenje mira i radosti

-Duboku relaksaciju i osjećaj da smo se naspavali i okrijepili

-Čišćenje i energiziranje prostora

Naš mozak koji konstantno emitira na određenoj frekvenciji svijesti moždane valove nakon dubokog opuštanja u zvučnoj meditaciji, spontano mijenja valnu frekvenciju. Postoje razna stanja svijesti očitovana suvremenim znanstvenim uređajima (EEG, Biofeedback itd.) i dijele se na:

Beta stanje svijesti - Kad smo u uobičajenom stanju budnosti, mozak nam proizvodi beta valove (14-40 ciklusa u sekundi).

Alfa stanje svijesti - Kad smo opušteni, ritam naših moždanih valova se uspori i ulazimo u alfa stanje, mozak proizvodi  

alfa valove i mi se osjećamo emotivno otvoreno i fizički opušteno. Najčešće putem uvodne meditacije postižemo ovo alfa stanje (8-13 ciklusa u sekundi).

Theta stanje svijesti – Kada neke osobe dožive alfa stanje, osjećaju se opušteno i ugodno u njemu i tu odluče i ostati. Neke osobe nakon doživljenog opuštajućeg alfa stanja odluče još dublje zaroniti. Putem višesatne zvučne meditacije mozak usporava frekvenciju moždanih valova i proizvodi theta valove. Osjećamo se duboko povezani sa svima, možemo osjetiti stanje lakoće, levitiranja, njihanja naprijed-nazad i sl. To je stanje u koje zapadamo pred san, a ipak smo cijelo vrijeme svjesni svega oko sebe. Kod redovne prakse meditacije, mozak sve češće emitira theta valove. Ovi valovi su još sporiji od alfa valova (4-7 ciklusa u sekundi).

Delta stanje svijestiOvo stanje se javlja najčešće prilikom dubokog spavanja. U takvom stanju pokreće se regeneracija organizma na staničnoj razini, a mogu se pojaviti i lucidni snovi. Ovi valovi su još sporiji od theta valova (0.5-3 ciklusa u sekundi).

-Zvučna gong meditacija nije zamjena za medicinsko liječenje i sudjelovanje u njoj je na vlastitu odgovornost učesnika.