Grad Samobor

Najave

Uokvirena duša

Uokvirena duša
16.01.
2018.

Fotoklub Klik organizira izložbu portretne fotografije članica kluba pod nazivom "Uokvirena duša"

Otvorenje izložbe u utorak 16. siječnja 2018. godine u 19:00 sati

Centar za mlade Bunker

Ulica Savke Dabčević Kučar 8

Izložba ostaje otvorena do  23.1.2018.

Izložba portretne fotografije članica fotokluba Klik "Uokivrena duša" nastala je u okviru projekta "I ja volim fotografirati". Projekt je namijenjen ženama i djeci s ciljem razvijanja fotografskih vještina, edukacije u korištenju specifičke fotografske opreme, upoznavanja raznih fotografskih tehnika ali i razvitka i promidžbe fotograije kao umjetničke discipline te fotografske kulture. U sklopu projekta održane su radionice i predavanja na različite teme, a rezultat svega je ova izložba.

Žene kao žene, odmah su odabrale motiv bremenit povijesnim slojevima, umjetničkim stilovima, sociologijom, psihologijom, pop kulturom i suvremenim medijima. Pristupiti tom motivu kroz fotografiju nosi puno smjernica viđenja samih autorica: od angažirane fotografije socijalne tematike, preko dokumentarističke i bilježenje sjećanja, do modne, konceptualne i radioničke. Ako se polazi od ženskog viđenja, tada je propitivanje onog što je u kadru propitivanje stvarnosti i prisutnosti u pojavnosti.

Fascinacija ljudskim licem naša je urođena pojava. Gledajući lice mi se povezujemo s osobom i prepoznajemo ono što to lice izražava (osjećaje, stanja, iskustvo, misli...). Današnji nas tehnološki svijet odvlači od toga i naše se komunikacija ljudskosti svodi na znakove tastature : * - ) kako bi se i u takvom svijetu naznačilo ono što je unutra. Može li to zamijeniti bogatstvo titraja svake osobe koju bilježi naše oko? Mogu li tri znaka prenijeti jedinstvenost, trenutak, lice i naličje, sjaj i tamu prisutnosti, onog što se odigrava u nama i ispred nas? Zato je zapis pojavnosti duše fotoaparatom zadatak fotografa u misiji očuvanja ljudskosti. (iz teksta predgovora Nevenke Miklenić prof.)

Na izloži će biti izloženo 30 fotografija 17 autorica, članica fotokluba Klik! Fotografije za izložbu odabrala je Neda Rački, koja je 2017. stekla počasno zvanje EFIAP/p

(Excellence Fédération Internationale de l’Art Photographique, platinum)! Za svoje fotografije osvojila je 145 nagrada i 3 Grand Prix-a (Španjolska, Hrvatska). Dobitnica je godišnje nagrade za fotografiju „Tošo Dabac“ za 2013. godinu. Najnagrađivanija fotografija „Dancing on the stairs“ na naslovnici je romana „Pensión Leonardo“ španjolske spisateljice Rose Ribas, fotografija „Između linija“ na naslovnici je zbirke pjesama „Usporeno pravolinijsko kretanje“ bosanskohercegovačke pjesnikinje Suzane Lovrić, a mnoge fotografije krasile su naslovnice časopisa, kataloga.

FOTOKLUB KLIK

Fotoklub „Klik“ okuplja ljude različitih profesionalnih orijentacija i životnih dobi, entuzijasti koje povezuje strast i ljubav prema fotografiji Sjedište fotokluba je u

Svetoj Nedelji, a okuplja 50-ak zaljubljenika s područja Svete Nedelje, Samobora, Dugog Sela, Zaprešića, Brdovca, Zagreba, ali i mnogo šire….. Fotoklub „Klik“je osnovan s ciljem; razvitaka i promidžba fotografije kao tehničke i umjetničke discipline, te fotografske kulture; osposobljavanja i unapređivanja rada članova; obuhvata što većeg broja građana, a posebice djece i mladeži fotografskom podukom, odgojem i obrazovanjem, te osposobljavanjem u području fotografije; njegovanje zajedničkog duha i vrijednosti fotografskog stvaralaštva i fotografske kulture; promocije Svete Nedelje kroz „sliku“…

Aktivnosti fotokluba su brojne; organiziramo klupske i tematske izložbe, tečajeve osnova fotografije, različite tematske radionice, foto izlete i terenska fotografiranja, godinama se održava i ciklus predavanja poznatih fotografa „Profesionalci na djelu“, predstavljanje novitetea u svijetu fotografije, izdali smo i set Razglednica Svete Nedelje, izrađujemo

godišnje kalendare fotkluba, pratimo (tj. fotografiramo) sva važna događanja u Svetoj Nedelji i ono na što smo najponosniji FotoOko – Dan fotografije u Svetoj Nedelji.

FotoOko – Dan fotografije u Svetoj Nedelji je zamišljen kao dan učenja, druženja, zabave i fotografije. Prilika da se fotografi susretnu, razmjene iskustva te upoznaju Svetu Nedelju i okolicu kroz objektiv fotoaparata. Želja nam je zabilježiti što više različitih „pogleda“ na Svetu Nedelju i promovirati sve ljepote koje Sveta Nedelja ima i nudi svojim stanovnicima kao i posjetiteljima.