Grad Samobor

Izložbe

Vode podzemlja i Samoborsko podzemlje

Vode podzemlja i Samoborsko podzemlje
28.01.
2019.

Dvije izložbe fotografija članova Hrvatskog spelološkog saveza i Speleološkog kluba Samobor

  

 

VODE PODZEMLJA

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ČLANOVA HRVATSKOG SPELOLOŠKOG SAVEZA

otvorenje izložbe u petak 1. veljače 2019. u 19 sati

 

Info centar Centra za mlade Bunker

Izložba je otvorena do 17.2.2019.

 

Jedna od grana speleologije je i speleo-fotografija koja se tijekom godina razvila od dokumentarističke u vrlo visoku umjetničku fotografiju. Specifičnost speleo-fotografije je upravo u njezinoj tehničkoj zahtjevnosti. Uvjeti u kojima su nastale fotografije prikazane na ovoj izložbi vrlo su neprijateljski kako za fotografsku opremu, tako i za ljude koji su sudjelovali u snimanju ovih kadrova. Unatoč tome, ili možda upravo zbog tog izazova, članovi Hrvatskog speleološkog saveza u svojim redovima kriju neke od svjetski poznatih speleo-fotografa. U tami koja skriva ljepote podzemlja, više nego bilo gdje drugdje vrijedi uzrečica fotografske legende Ansela Adamsa: „You don’t take a photograph, you make it.“

Vodu u podzemlju nalazimo u svim mogućim oblicima i agregatnim stanjima. Od kapljica, curaka i potočića do podzemnih potoka i rijeka. Od nakapnica do jezera, od magle do snijega i leda. Pitka voda neprocjenjivo je blago skriveno u špiljama i jamama Hrvatske. Važnost zaštite ovog bogatstva nije samo zbog iznimne biosfere koja obitava u ovom okruženju već i zbog zaštite svijeta na površini, često nesvjesnog onog što se događa ispod. Vrlo jednostavno – što uđe, mora i izaći, a vrlo često izlazi na našim slavinama.

Hrvatski speleološki savez je krovna speleološka organizacija u Hrvatskoj koja okuplja samostalne speleološke udruge. Hrvatski speleološki savez (HSS) / Croatian Speleological Federation (CSF) je osnovan u Zagrebu 2. travnja 1954. godine pod nazivom Speleološko društvo Hrvatske. Od 20. listopada 1990. godine djeluje pod nazivom Hrvatsko speleološko društvo. Od 21. veljače 1998. naziva se Hrvatski speleološki savez.

Autori fotografija:

Ksenija Bočić (SD Karlovac), Nenad Buzjak (SK Samobor), Hrvoje Cvitanović (SK Ursus spelaeus, Karlovac), Tomislav Derda (SD Karlovac), Ivan Glavaš (SU Spelunka, Ičići), Mladen Jekić (SD Istra, Pazin), Lovel Kukuljan (SU Estavela, Kastav), Krešimir Motočić (SK Samobor), Dinko Stopić (SD Karlovac)

 

SAMOBORSKO PODZEMLJE

IZLOŽBA FOTOGRAFIJ AČLANOVA SAMOBORSKOG KLUBA SAMOBOR

 

Chill out i Sway bar u Centru za mlade Bunker

Izložba je otvorena do 17.2.2019.

 

Speleološki klub Samobor osnovan je 1. srpnja 2000. godine u Koretićima na Žumberku.

Članovi Speleološkog kluba Samobor su speleolozi educirani u skladu sa stoljetnom tradicijom hrvatske speleologije i suvremenim svjetskim speleološkim i tehničkim dostignućima, a bave se:

· znanstvenim i stručnim speleološkim istraživanjima (geomorfološkim, geološkim, hidrogeološkim, speleoronilačkim, ekološkim, meteorološkim, biološkim, arheološkim i dr.),

· obavljanjem topografskih, fotografskih i video snimanja speleoloških objekata,

· kontinuiranim obrazovanjem i usavršavanjem znanja,

· populariziranjem speleologije, istraživanja, znanstveno-stručnog rada i tehničke kulture,

· organiziranjem speleoloških škola i tečajeva na više razina,

· organiziranjem skupova, radionica i predavanja,

· zaštitom prirode s naglaskom na krš i speleoloških objekata uz kontinuirani monitoring i suradnju s nadležnim tijelima i institucijama.

Klub je član:

Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije

i

Hrvatskog speleološkog saveza.

Tijekom izložbe u Bunkeru posjetitelji će moći vidjeti presjek rada kluba kroz fotografije, speleološke nacrte, postere istraživanja te speleološku opremu koju koriste speleolozi.