Grad Samobor Grad Samobor Logo

Novosti

VR FRIDAY / 29.11.

VR FRIDAY / 29.11.
28.11.
2019.

Ovaj petak imate priliku zaigrati jedan od najvećih hitova VR Gaminga - BEAT SABER. 🎮

Ako na tren želite ući u virtualni svijet glazbe i Lightsabera, Bunker je prava destinacija za vas! 🎶

Vidimo se u petak 29.11. u 19 sati! 🤘

 

Više o igri:

opularne ritmičke igre obično od vas traže da nešto svirate, pjevate ili plešete. Beat Saber je tu malo drugačija zvjerka. Ta vas igra neće učiti kako biti bubnjar ili dirigent, već ono između – samuraj! Dobro, to je imalo više smisla dok mi je misao još bila u glavi, ali stvarno je najlakši opis igre – ritmički naslov za samuraje.

O kakvoj je igri ovdje riječ?

Točnije rečeno, ritmički naslov za samuraje u vizualnom stilu filmova Tron serijala. Stvoren isključivo za VR, neko vrijeme u Early Access ponudi na Steamu, ali od nedavno i službeno izdan za PS VR, Beat Saber je glazbena igra u kojoj mašete svjetlećim sabljama i sjeckate kocke koje vam prilaze u ritmu glazbe. Plave kocke režete lijevom rukom, a crvene desnom. I to je u suštini to. Konceptualno vrlo jednostavno i razumljivo, ali izvedeno vrlo zabavno.

 

Ni glazba koja prati igru ne ide daleko od Trona stoga nemojte očekivati neku Taylor Swift ili štatigajaznam. Radi se o mješavini elektroničkog zvuka iz trance, dubstep i synthwave žanrova, ili kako god da se to danas klasificiralo (op. ur. sve što mladi volu). Sama glazba zapravo i nije nešto što sam u stanju riječima opisati. Ali sviđa mi se, jako. Prije ili kasnije tijekom pjesme završite u elementu iliti “zen” stanju dok redate lude poteze. A tada veoma malo prostora ostaje za ikakve prigovore.

Prije ili kasnije u ovoj igri upadate u “zen” stanje, a tada veoma malo prostora ostaje za ikakve prigovore.

Beat Saberovi izazovi složeni su tako da rukama ne mašete bez veze kao majmun. Svaka nadolazeća nota, odnosno kocka, ima određeni brid koji označava s koje je strane trebate precvikati. Iako sve to skupa počinje relativno jednostavno, možete sigurno očekivati razne komplikacije. Kocke tako počinju stizati i u nekim manje logičnim sljedovima, a samim time se od igrača traži dobra koordinacija. Preciznost također postaje poželjna vještina jer rezanje kroz savršenu sredinu nosi više bodova.

Sustav bodovanja jedina je stvar koju nisam uspio prokužiti. Svakih nekoliko partija zaključivao sam da nešto u svom pristupu trebam izmijeniti jer nikako ne uspijevam dostići tražene rezultate, bilo da se malo udaljim, ustanem ili jednostavno ranije zamahnem. Zbog toga nekako ispada da svaki level ponavljam i po deset puta. Ipak, gdje bi takvo što u drugim igrama bilo frustrirajuće, u Beat Saberu je sasvim suprotno. S užitkom sam ponavljao svaki izazov, kakvi god da mi bili rezultati, samo zato što je igranje Beat Sabera čisti gušt.

Beat Saber je fizički zahtjevna igra, stoga nije loše prvo se lagano zagrijati.

Igranje pritom zna biti i fizički zahtjevno. Osim što vas na to upozori prilikom pokretanja, igra vam također predlaže da najprije protegnete mišiće. Ako pak niste spretni s obje ruke, PS4 verzija sadrži i mogućnost igranja jednim Move kontrolerom. Međutim, to ne znači da ćete igru u potpunosti moći proći ako posjedujete samo jedan “čarobni štapić”. Čitav mod je ograničen na samo nekoliko pjesama, a sve su pak baždarene na ekspertnoj razini dok se ni tutorial ne može pokrenuti bez dva komada kontrolera.

Trenutno je tu svega 20 pjesama. Premda to možda zvuči malo, zapravo nije jer su popraćene i s raznim modifikatorima. Oni ih mogu ubrzati ili usporiti, zbog čega stvari uvijek zvuče malo drugačije, a njima će vam kampanja od 50-ak izazova držati pozornost sve dok ih ne savladate. Tu su još i mine koje se ne smiju dirati, te zidovi koji vas tjeraju da se u virtualnom prostoru naginjete ili saginjete.

Ali zašto je sve to tako dobro? Osim upečatljivog zvuka, tajnu uspjeha Beat Sabera mogu povezati s vibracijama u kontrolerima zbog čega doista imate osjećaj da s prerezanim kockama stvarate kontakt. Samim time čitava virtualnost ove stvari lagano postaje opipljiva stvarnost. Direktnog multiplayera nažalost nema, ali “party mode” će vam zato omogućiti da do deset igrača naizmjence uspoređuju svoje vještine dok se ostatak ekipe odmara. Ili tresu guzom. Mislim, tko još ne voli glazbu? Samim time malo je razloga zašto se Beat Saber ne bi mogao naći u biblioteci svakog vlasnika VR uređaja.