T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Vesna Prica "Antun Augustinčić", 1973.

c/b fotografija / 57 x 49 cm

MOTIV Motiv fotografije je muški lik u poznim godinama, Antun Augustinčić jedan od najistaknutijih hrvatskih kipara 20.-tog stoljeća. Prikazan je kako sjedi u naslonjaču u svom ateljeu ili stanu.

KOMPOZICIJA Za kompoziciju su važna dva plana, u prednjem muški lik, a u stražnjem unutrašnjost sobe. Muški lik zauzima donje tri četvrtine formata. Njegov torzo je u poluprofilu okrenut prema lijevoj strani, a smješten je malo lijevo od središnje okomice slike. Glava mu je okrenuta u desno, a noge savijenih koljena zauzimaju donji lijevi ugao fotografije. Ruke drži na naslonima naslonjača, a u lijevoj mu je cigareta.

PERSPEKTIVA/PROSTOR Umjetnik dominira prednjim planom prostora. Sjedi u naslonjaču nagnut prema naprijed. Iz njega se nazire prostor ateljea ili stana koji je neoštar i mutan.

SVJETLOST Izvor svjetlosti je vjerojatno prozor koji se ne vidi, ali je očito na lijevoj strani od fotografa i umjetnika. Svjetlost je oblikovna i jasno prikazuje svaki detalj prednjeg plana. Posebnu atmosferu na slici daje dim cigarete.