T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Vesna Prica "Triptih jedne kristalne čaše III", 1972.

c/b fotografija, kaširano, capafix / 60 x 90 cm

MOTIV Fotografija je snimljena u Tvornici "Kristal" u Samoboru, prikazuje radnike koji bruse na električnim strojevima predmete od kristala.

KOMPOZICIJA U prednjem planu je brusač sa čašom u rukama i cigaretom u ustima, stroj za brušenje, dvije daske i posuda s vodom. U pozadini su ostali radnici, strojevi, metalna konstrukcija od šipki. Od desnog donjeg kuta prema lijevom gornjem kutu su u perspektivi smješteni radnici i strojevi na kojima rade. Ravne linije dasaka, osovine strojeva, remenje strojeva, šipka metalne konstrukcije u pozadini grade kostur kompozicije. Drugi motiv su tri ovala u centru slike: nož??, čaša i glava radnika brusača.

PERSPEKTIVA/PROSTOR Dubinskom perspektivom slika zahvaća velik prostor, dijelovi bi se mogli izdvojiti kao zasebne cjeline (slike u slici). Ravne linije nas približavaju i udaljavaju u prostor.

SVJETLOST Na lijevoj polovini slike je veća količina svjetla, dok je desna tamnija. Izvori svjetla su tvornički prozori i lampe koju ima svaki radnik kako bi mogao precizno brusiti kristal.