T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Zlatko Prica "Aeromiting u Kladju", 1960.

ulje na platnu / 89 x 116 cm

MOTIV Na slici je prikazan aeromiting koji se održao u selu Kladju kraj Samobora. Tom prilikom došlo je mnogo stanovnika Samobora i njegove okolice. Slika pripada "Samborskom ciklusu". Prikazano je sedam likova, od kojih je jedna žena u narodnoj nošnji.

KOMPOZICIJA Likovi su poredani u nizu kao friz, lijevo je seljanka u nošnji okrenuta u profilu prema desnoj strani. Do nje je niz sa tri žene. Žena u zelenoj odjeći pruža seljanci buket cvijeća, a iza nje stoje još žena u plavom i jedan potpuno smeđi lik. Desno stoje pojedinalčo jedan bijeli i jedan zeleni lik. Kompoziciju friza pojačava ritam ploha boje u pozadini (crveno, bijelo, oker, zeleno). Iako je platno postavljeno vodoravno i likovi poredani u niz, jaka je i bitna repeticija okomitih likova ljudi i ploha boje u pozadini. Nastaje jednoličan ritam, u kome nema pojedinih akcenata, nego postoji niz odvojivih cjelina.

PERSPEKTIVA/PROSTOR Perspektive nema, U prvom planu je niz ljudi, u drugom planu su plohe boje, a treći plan je avion koji leti u zraku te svojom veličinom sugerira prostor.

LINIJA/BOJA  Boje su tretirane plošno i tvore različite plohe motiva (motiv je sveden na plohu). Plohe boja su jasno razgraničene. Cjelokupan dojam je sveden na oblikovanje osnovnim geometrijskim tijelima. Neke boje su čiste i to su akcenti (crveno i bijelo), dok su ostale zagasite, zagušene (svijetlo maslinasto zelena, oker, tamno plava). Detalji na likovima (lica, kosa, odjeæa) naznačeni su preciznim  i laganim potezima kista. Boje su nanesene plošno, bez vidljivog poteza kistom.