T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Zlatko Prica "Istarska kuća", 1969.

ulje na platnu / 81 x 130 cm

MOTIV Naslikana je kuća na zelenom brijegu i sa plavim nebom u pozadini.

KOMPOZICIJA Raster linija raspoređen gotovo ravnomjerno po površini platna, no bojom se stvara laganije plavo nebo u gornjem dijelu od teške tamno smeđe zemlje pred kućom odnosno na donjem dijelu platna.

PERSPEKTIVA/PROSTOR Na slici ne postoji geometrijska perspektiva, nego tonska, što je svijetlije i intenzivnije obojano je ispred. Nebo i brijeg su obojani jednoličnim bojama, a kuća je rasterom linija razlomljena u mnogo dijelova i svaki dio je obojen jednom nijansom, pa se dobiva dojam da što je svijetlije i intenzivnije boje je ispred tamnijeg i zagasitijeg.

LINIJA/BOJA Vrlo je naglašena linearnost cijele kompozicije, ovdje je linija glavni nositelj izraza, prevladava raster gotovo okomitih i vodoravnih linija. Boja je svedena na plohe koje ispunjavaju prazna polja unutar rastera. Linije su uzvedene tamno smeđom gotovo crnom bojom. Na slici prevladavaju zagasiti tonovi ultramarin plave za nebo, zelene za brijeg iza kuće. Kuća je naslikana cijelom skalom drap i okera, pa sve do akcenata toplo žute i detalja naranđaste i bijele boje.