T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Zlatko Prica "Kišobran moje mame", 1993.

ulje na platnu / 130 x 160 cm

MOTIV Autor je naslikao portret svoje majke po sjećanju i po staroj fotografiji. Na slici su naslikane majka, grupa žena na ulici u Opatiji, a u daljini se vidi more.

KOMPOZICIJA Kompozicija je koncipirana vodoravno, a slikar nas postepeno uvodi u sliku. Centralni motiv je majka sa kišobranom, naslikana do koljena u sredini slike, malo pomaknuta u desnu stranu. Lijevo je naslikana zbijena skupina žena sa kišobranima. Scena se odvija na ulici kraj kuće žute boje, a desno se vidi u daljini more i obala sa druge strane zaljeva.

PERSPEKTIVA/PROSTOR Iako su motivi tretirani plošno, slikar vješto sugerira prostornost i dubinu i postapeno nas uvodi u sliku.

LINIJA/BOJA Slika je slikana širokim i slobodnim potezima kista, motivi su tretirani plošno. Majka je odjevena u crni kaput i šešir, sa crnim kišobranom, dvije žene imaju svijetlo ljubičaste, a jedna tamno crvenu haljinu ili ogrtač. Kišobrane koje nose su svijhetlo ljubičasti i bijeli. Ulica u kojoj se nalaze je svijetlo plave i svijetlo ljubičaste boje. Kuća iza njih je toplo žuto-naranđaste boje, sa zelenim travnjakom i grmljem. More i obala u daljini je pariško tamno plave boje. Nebo je naslikano blijedo rozom bojom.