T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Zlatko Prica "Mirnovečki krovovi", 1941.

ulje na platnu / 46 x 60 cm

MOTIV Na slici su naslikane kuće uz put u selu Mirnovec kraj Samobora. Kuće su ograđene plotovima, a u daljini je brdo. Fasade kuća su tik uz cestu i teku paralelno s njom. Lijevo u sliku ulazi dio izblijedjelo žute kuće, koja je plotom paralelnim sa putom povezana sa drugom bijelom kućom. Iza nje se nastavlja sljedeći plot. Put se pruža od sredine slike dolje prema sredini slike desno. Iza puta i kuća naslikano je brdo i nebo. Slika je slikana u kasnu jesen ili zimu, jer na drveću nema lišča. Naslikano je drveće i jedan čempres ili jela smreka?

KOMPOZICIJA U donje dvije trećine slike naslikan je put, kuće i brdo, a u gornjoj trećini je naslikano nebo. Glavne  silnice sljevaju se od desna u točku koja se nalazi na desnoj strani slike, na jednoj trećini visine slike. Okomice koje sjeku te linije  su bridovi zidova kuća i drveće. 

PERSPEKTIVA/PROSTOR  Prostor je sugeriran geometrijskom perspektivom. Postoji nekoliko planova: u prvom su kuće i put, u drugom je brdo, a u trećem je naslikano nebo. Rijetka slika sa geom. perspektivom i dubinom na slici!!

LINIJA/BOJA Slika je naslikana ne tako širokim sumarnim potezima kista. Drveće je naslikano vrlo laganim potezima kista. Boje su zagasite sa dosta okera i malo crne, no izlaze i fine boje naročito ljubičasta i naranđasta korištena za brdo, žuta na putu.