T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Zlatko Prica "Opatijski kišobrani", 1993.

ulje na platnu / 160 x 130 cm

MOTIV Motiv slike je grupa mladih žena sa kišobranima i psima koje hodaju ulicom ili širokom rivom u Opatiji dok pada kiša.

KOMPOZICIJA Kompozicija je okomita, žene su usmjerene i kreću se od desne strane u lijevu. Figure su smještene u središte sa malim pomakom prema desno gore.

PERSPEKTIVA/PROSTOR U prvom planu je grupa žena koje šeću rivom, naslikana je i jedna ulična svjetiljka. Žene u rukama drže otvorene kišobrane. Naslikana su i dva psa, jedan hoda slobodno, dok je drugi na uzici i vidi mu se samo rep. U pozadini je ograda iza koje se naziru jarboli i kabine brodova.

LINIJA/BOJA Na slici prevladavaju svijetle boje: krem (riva i dva kišobrana), svijetlo siva (nebo), svijetlo plava (lokva na rivi), ugašena ljubičasta (sjene žena). Likovi žena naslikani su u tamnijim bojama koje se ističu na pozadini. Dva kišobrana su crna, crvenokosa žena ima crne čizme i crnu haljinu sa crvenim detaljima, bijele čerape i bijeli okovratnik. Žena sa crvenom kapom ima svijetlo ljubičasti ogrtač i šal i sivo-žućkaste čizme, a vjetar joj je podignuo ogrtač. Žena duge crne kose ima sivi kišobran, crvenu jaknu, sivo-ljubičastu suknju i naranđaste čizme. Žena sa ljubičastom kapom ili maramom na glavi odjevena je u dugi ogrtač ljubičaste boje naslikan lazurno iscrtan.