T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Zlatko Prica "Saturn i Venera", 1986.

ulje na platnu / 162 x 130 cm

MOTIV Tema je mitološka i prikazuje Saturna i Veneru, ženski akt koji stoji i gleda se u maleno ogledalo i muškarac koji sjedi i promatra tu ženu. Osim njih naslikani su mali pas, brod izvučen na obalu i luka sa jedrilicama od kojih se vide samo dijelovi trupa i jarboli.

KOMPOZICIJA Središnji motiv je ženski akt u naslikan u punoj visini u centralnoj osi platna. Lijevo je naslikana luka, muškarac, ribarska mreža sa plovcima i golub(ica?). Desno je je smješten brod izvučen na obalu i polegnut na bok i pas. 

PERSPEKTIVA/PROSTOR Prostor je naslikan u planovima: u prvom planu je žena koja stoji na mreži, golubi(ica?) i pas, u drugom muškarac, u trećem polegnut brod i u četvrtom more, luka s brodovima i nebo.

LINIJA/BOJA Boja je nanesena plošno jednoličnim površinama boje, osim na likovima Saturna i Venere koji su naslikani trodimenzionalno, on plavom bojom, a ona izražajno svijetlim inkarnatom. Osim izražajnog svijetlog inkarnata žene, bijelog ručnika koji ima prebačenog preko ruke i svijetlo roze plohe u drugom planu, sve ostale boje su prigušene: zagasito naranđasta mreža, tamno zelena stolica na kojoj sjedi Saturn, blijedo zagasito žuta obala i more, tamno smeđe-crni trup broda i njegova tamno zelena kabina te svijetlo sivo nebo.