Grad Samobor Grad Samobor Logo

Građani

10 godina rada Udruge Žumberački uskoci

17.12.
2019.

Raznolike aktivnosti za očuvanje žumberačke baštine

U nedjelju, 15. prosinca, u Zagrebu je proslavljena 10. obljetnica osnutka Udruge Žumberački uskoci. Proslava je započela na nedjeljnoj liturgiji u Konkatedralnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, koju je predslužio mons. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke biskupije, uz susluženje zagrebačkog župnika i biskupskog ekomona o. Danijela Hranilovića, profesora dr. o. Tarasa Barščevskog, sjemenišnog rektora dr. o. Roberta Rapljenovića, ravnatelja Caritasa o. Ivana Radeljaka i đakona Livija Marijana, biskupskog kancelara. Na liturgiji se posebno molilo za pokojne uskoke iz Žumberka te kapetane Ivana Lenkovića i Petra Kružića, a pjevao je mješoviti zbor Ćirilo-Metodova kora pod ravnanjem Darjane Blaće-Šojat. U uskočkim nošnjama sudjelovali su članovi Žumberačkih uskoka, a kao gosti bili su i predstavnici udruga Senjski i Kliški uskoci, Pjevačkog društva Javor, Matice hrvatske – Ogranak Jastrebarsko, Družbe braće hrvatskog zmaja, Samoborske narodne garde, vatrogasci iz Sošica i Žumberačkih vila te brojni vjernici zagrebačke župe.

Osvrnuvši se na proslavu 10. obljetnice Udruge Žumberački uskoci, mons. Stipić je rekao kako se raduje njihovom djelovanju i naglasio da slavni žumberački uskoci ne bi bili u stanju izdržati strahote ratovanja, glad, progonstvo i ostale nevolje, da nisu kao okosnicu svoga života imali istinsku vjeru u Boga. Po završetku liturgije udruzi je čestitao i zagrebački župnik o. Danijel Hranilović, naglasivši kako rado sudjeluju na liturgijskim slavljima u svojim lijepim nošnjama. Poslije liturgije održana je u velikoj dvorani Grkokatoličkog sjemeništa skupština društva Žumberački uskoci, na kojoj je sudjelovao i biskup u miru mons. Nikola Kekić, koji je održao kratko predavanje o povijesti biskupije i Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu. Na skupštini su govorili Milan Radić, predsjednik udruge i njezin tajnik Željko Hranilović. Hranilović je naglasio da je udruga izdala dvije knjige, inicirala izgradnju spomenika Tadiji Smičiklasu u Reštovu, organizirala više tribina o uskočkoj povijesti, o žumberačkim književnicima, te organizirala više susreta u Jastrebarskom, Samoboru i Žumberku. Udruga je također postavila spomen ploče u Sošicama, sudjelovala na uskočkim susretima u Stojdragi i Grabru, događanjima u Klisu, Senju, obljetnici Vukovara....

Posebno dirljivu besjedu uputio je Nino Škrabe, član Matice Hrvatske – Ogranak Jastrebarsko, ugledni književnik, spisatelj i dramaturg. Stihove pjesama sa žumberačkom tematikom recitirao je Milan Delivuk, a sjednicu je uveličalo Gradsko pjevačko društvo Javor iz Jastrebarskog izvedbom spleta domoljubnih i duhovnih skladbi. Na kraju skupštine tajnik udruge podijelio je zahvalnice istaknutim pojedincima i udrugama. Nakon skupštine uslijedio je zajednički domjenak.