T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradsko vijeće

10. sjednica Gradskog vijeća

Jednoglasno prihvaćena točka

Izvanredna, 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora održala se u četvrtak 26. svibnja u 20:00 sati u Gradskoj vijećnici.

Na Dnevnom redu nalazila se samo jedna točka; Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja zamjeniku Gradonačelnice Grada Samobora za sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava  za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU. Točnije, riječ je o odobrenih 4.455.595,00 kuna koji će biti uloženi u sanaciju oštećenja nastalih uslijed potresa na zgradi gradske uprave. Ovom prijavom Grad Samobor aplicirao je na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti Europske unije. Cilj projekta je provedba mjere zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije koji je prouzrokovao štetu brojnim županijama, uključujući i područje Zagrebačke županije. 

Točku je dodatnu pojasnio resorni pročelnik UO za gospodarstvo, razvoj i projekte EU, Marinko Džepina. Naime, 23. svibnja Grad Samobor zaprimio je prijedlog Ugovora, a isti se mora potpisati u roku 5 dana, no kako je sukladno Zakonu o JLP(R)S riječ o iznosu većem od dozvoljenog za samostalno postupanje gradonačelnice, nužno je da Gradsko vijeće da suglasnost gradonačelnici da upravlja dobivenim sredstvima. Nadalje, prijavu je potpisao zamjenik gradonačelnice Petar Burić, stoga mora potpisati i Ugovor. 
Rok za utrošak sredstava je 15.3.2023. godine, ali u obzir će se uzeti i već uložena financijska sredstva od kraja 2020. godine. Predloženi troškovnik prihvaćen je u 100%-nom iznosu, a novac je prije svega namijenjen za izvođenje radova na konstrukciji i statici zgrade. Sigurno će se izvesti radovi na vanjskom balkonu, podovima te unutarnjim zidovima. Pročelnik Džepina ukratko je spomenuo koji su još natječaji u tijeku te na koje će Grad u narednom periodu aplicirati. 

Gradonačelnica Petra Škrobot na kraju je dodala kako nažalost za zgradu Samoborskog muzeja nije bila dostupna potpuna dokumentacija, ali da još uvijek prate natječaje i pokušat će aplicirati i s tom zgradom. Uskoro, dodala je, očekuje se i odgovor za Vilu Allnoch koja je prijavljena na isti natječaj kao i zgrada Gradske uprave te se i za nju nadaju pozitivnom odgovoru.

Točka je prihvaćena jednoglasno, glasovima svih četrnaest prisutnih vijećnika. 

Objavljeno: 26.05.2022.