T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

14. Bitka kod Samobora iz 1441. godine 


Više od 200 oružnika pod Starim gradom

Uprizorenje 14. po redu Bitke kod Samobora iz davne 1441. godine iznijelo je ove godine u nedjelju, 10. ožujka, na Vugrinščaku, više od stotinu vitezova, kopljanika, kuburaša, mušketira i topnika - članova udruga Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Red Čuvara grada Zagreba, Red srebrnog zmaja, Viteški red svetog Nikole, Srednjeveška skupina Celjani, Povijesna postrojba ban Gašpar Alapić, Kuburaško društvo Gromovnik, Plesna grupa Burka, Umjetnička udruga Plemićka mladež, uz svesrdnu podršku samoborske Udruge Oživljena povijest Samobor i Samoborskog muzeja, koji su i  ove godine bili njeni organizatori.

Još i više je bilo njihovih pratitelja podijeljenih u dva suprotstavljena tabora, sve kako bi brojnoj publici živopisno i što vjernije prikazali što se događalo u povijesnoj bitci između Vitovčeve i Banićeve vojske, koje su se sukobile na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine. 

Do predaje gubitničke vojske i prisege kraljici Elzabeti, svoje su umijeće i vještine baratanja drevnim oružjem tijekom bitke pokazali oklopljeni vitezovi u duelima i skupinama, a sve je završilo u dimu i vatri te skupljanjem ranjenika nakon žestoke bitke podno Staroga grada.

I prije i poslije okršaja borci su se krijepili na štandovima tradicionalnog srednjovjekovnog sajma, na kojem su se svojim zanatima i proizvodima predstavili klobučari, košaraši, krušari, travari, medičari, kovači s drvenim mačevima i štitovima, viteškom opremom od kože te raznim drugim predmetima koji su se koristili u srednjem vijeku.
Svi su se također mogli okušati u streličarstvu, mačevanju ili dvorskim plesovima kroz radionice koje su, po paskom stručnjaka, za posjetitelje organizirale udruge, a najmlađe su na kraju dodatno svojim vatrenim nastupom razveselili domaći cirkusanti iz Cirkulture. 

Objavljeno: 11.03.2019.