T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Događanja

197. Samoborski fašnik

Nezaboravna zabava pod maskama od 10. do 21. veljače

197. Samoborski fašnik

Pod sloganom "Hokus pokus EUrekus“ u Samoboru u petak, 10. veljače počinje 197. Samoborski fašnik, jedna od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i jedna od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske koja i ove godine uz bogat i raznolik program nudi nezaboravnu zabavu pod maskama.

Ključeve grada od gradonačelnice Petre Škrobot i njenog zamjenika Petra Burića fašnički vlastodršci preuzet će i Slobodnu fašničku republiku proglasiti u 19 sati na glavnoj pozornici na Trgu kralja Tomislava koji postaje Trg fašničkih velikana.

Maske će vladati sve do 21. veljače pa se pozivaju čarobnjaci, vilenjaci, mađioničari, iluzionisti, alkemičari, vračevi, kvazi znanstvenici, fejk istraživači i razni drugi pronalazači, da osmisle čarobnu formulu za trajno rješenje svakodnevnih briga i problema. Imate li kakvu genijalnu ideju na tu temu uključite se u akciju, osmislite što originalniju masku i budite važan faktor u skorašnjim fašničkim spelancijama.

Sraka, Sudec, Princ i Fiškal jedva čekaju vidjeti i čuti vaše sjajne kostime i briljantne prijedloge kako svakodnevicu učiniti boljom, ljepšom, veselijom i prosperitetnijom za svekoliko fašničko pučanstvo.

Nakon proglašenja Slobodne Fašničke Republike publici će se predstaviti samoborski srednjoškolci iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole i Gimnazije Antuna Gustava Matoša, a potom slijedi koncert Maje Šuput.

Za zabavu na ovogodišnjem 197. Samoborskom fašniku pored Maje Šuput pobrinut će se i brojni drugi glazbeni izvođači.

Prvog fašničkog vikenda u subotu, 11. veljače nastupa Queen Real Tribute band, a u nedjelju, 12. veljače Dalmatino.

Drugi fašnički vikend započet će 17. veljače koncertom Opće opasnosti, u subotu, 18. veljače nastupa Miroslav Škoro, a u nedjelju, 19. veljače Zvonko Bogdan. Zadnjeg dana fašnika u utorak, 21. veljače za zabavu će se pobrinuti Dražen Zečić.

Svi koncerti počinju u 20 sati, osim nedjeljnih koji su na rasporedu od 17 sati, a ulaz je slobodan.

I ove godine u Samoborskom fašniku sudjelovat će samoborski dječji vrtići, osnovne škole te brojne gostujuće skupine, gotovo 2000 maskiranih sudionika.

Subotnje prijepodne, 11. veljače, bit će u znaku dječjeg fašnika jer u 11 sati kreće povorka samoborskih osnovnih škola: Samobor, Bogumila Tonija, Rude, Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem i Milana Langa iz Bregane. Osnovnoškolci jedva čekaju pokazati svoje maštovite kostime koje su vrijedno, uz pomoć svojih učiteljica i učitelja, pripremali proteklih mjeseci.

Za veselu atmosferu prije i poslije nastupa osnovnoškolaca i vrtićanaca i ove će se godine pobrinuti brojni dječji zborovi, plesači, ulični zabavljači, štulaši, bubnjari, Sraka i srakice i mnogi drugi koji su već tradicionalno dio samoborskog fašničkog veselja.

Osim na središnjem samoborskom trgu, zanimljiv i zabavan program za djecu osmišljen je i na Trgu Matice hrvatske koji u vrijeme Fašnika postaje Trg srakinih mališana. Svake fašničke subote i nedjelje, od 10 do 15 sati, mališani će moći uživati u dječjim predstavama, radionici izrade grafita i plesnoj radionici breakdancea, edukativno kreativnim radionicama izrade životinjskih maski Zoološkog vrta Grada Zagreba, farbanju lica i drugim sadržajima.

U nedjelju, 19. veljače, s početkom u 11 sati održat će se i Srakotrk, tradicionalno kostimirano natjecanje u orijentacijskom trčanju, koje svake godine privuče velik broj sudionika. Prijave su moguće isključivo na e-mail: franjo.budi@zg.t-com.hr do srijede, 15. veljače 2023. zaključno s 20:00 sati, odnosno do popunjavanja svih 300 mjesta.

Od fašničkih sportskih disciplina izdvajamo i Fašničku ligu prvaka mjesnih odbora i gradskih četvrti koje će snage u malom nogometu odmjeriti na terenima Sportskog kluba Stars. Prijave za sudjelovanje moguće su do 13.2. do ponoći na info@skstars.com.

Još jedno, ali nesvakidašnje natjecanje - fašnička utrka „Babaroge brzonoge“ održat će se tijekom Samoborskog fašnika i to na Trgu fašničkih velikana u subotu 18. veljače oko 12:30, nakon završetka povorke dječjih vrtića. Sudjelovati mogu djeca, roditelji, zaposlenici dječjih vrtića, a od njih se očekuje da se maskiraju u babarogu, donesu običnu metlu te povez za oči. Igra je poligonska s time da će jedan sudionik jahati na metli, a drugi će ga riječima „navigavati“ gdje mora stati i pokupiti određene vještičje stvari, koje mora staviti u kotao.

Druge fašničke subote, 18. veljače tijekom prijepodneva predstavit će se u povorkama brojni mališani iz dječjih vrtića: DV Grigor Vitez, DV Osmijeh, DV Dječji grad, DV Mali prijatelji, DV Potočić i DV Izvor, a kao i prve fašničke subote, bit će tu ponovno brojni dječji zborovi, plesači, cirkusanti i brojni drugi zabavljači. Zabave neće nedostajati ni u lunaparku, iza kina.

S obzirom na to da se nadaleko proširio glas o odličnoj zabavi na Samoborskom fašniku u Samobor će i ove godine rado doći maskirane skupine iz raznih krajeva Hrvatske i susjedne Slovenije. Među ovogodišnjim gostima bit će maškare iz Koprivnice, Čakovca, Makarske, Župe dubrovačke, Gornje Rijeke, Selnice, Dobove, Kostanjevice na Krki i drugih gradova i općina, a svoje će maske predstaviti tijekom obje fašničke subote u poslijepodnevnim satima.

Fašničke nedjelje i ove su godine rezervirane za mjesne odbore i gradske četvrti koji će pokazati sve ono što su pripremali mjesecima, od bogatih i originalnih kostima do uvježbanih nastupa tijekom kojih redovito na satiričan način obrađuju aktualne društvene i političke teme. U ovogodišnjem Samoborskom fašniku sudjeluju: GČ Kolodvorsko naselje, MO Molvice, MO Bregana, MO Rude, MO Rakov Potok, MO Hrastina, MO Celine i MO Klake. Svi oni, uoči svojih nastupa družit će i zabavljati u svojim Taborima na Trgu kod pošte. Najbolji će i ove godine osvojiti bogate nagrade.

Oba fašnička vikenda održavat će se i izbor za najbolju pojedinačnu, obiteljsku i grupnu masku, a i ove će godine biti dodijeljene nagrade Srakino gnezdo, za najbolje u fašničkom ruhu i duhu uređen ugostiteljski objekt, Fašničke galge za izniman dugogodišnji doprinos očuvanju i njegovanju tradicije Samoborskog fašnika te Pehar lige prvaka za najbolju malonogometnu fašničku momčad.

Osim u dobroj zabavi i glazbi posjetitelji će se u Slobodnoj fašničkoj republici moći okrijepiti uz bogatu ponudu jela i pića na brojnim štandovima, kao i u samoborskim kafićima i ugostiteljskim objektima koji će raditi duže nego obično.

U svakom slučaju, zabava je zagarantirana za sve koji se od 10. do 21. veljače upute u Slobodnu fašničku republiku, stoga pripremite maske i ne zaboravite da "bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik"!

Organizatori Samoborskog fašnika su Turistička zajednica i Grad Samobor, a sponzori Erste&Steiermärkische banka, Eurocom, Croatia osiguranje, OTP banka, Chromos d.o.o. i Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba.  

Sve aktualnosti vezane uz 197. Samoborski fašnik pratite na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik i na društvenim mrežama Turističke zajednice i Grada Samobora.

Objavljeno: 01.02.2023.

Dokumenti za preuzimanje