Grad Samobor Grad Samobor Logo

Manifestacije

6. Samoborsko Martinje

10.11.
2019.

Kostajni, mošt i vino – u Samoboru je sve fino

Udruga Samoborska vinska cesta ovogodišnje Samoborsko Martinje, šesto po redu, obilježava čak dva dana zaredom, i to vikend prije samog Martinja.

U suradnji s domaćim vinarima i vinogradarima te članovima Ogranka Matice hrvatske Samobor, Turističkom zajednicom grada Samobora i Udrugom Etno fletno, ovog vikenda, u subotu i nedjelju, 9. i 10. studenoga, na glavnom samoborskom trgu za sve Samoborce i brojne posjetitelje našega grada priredili su izložbu tradicijskog vinogradarsko-vinarskog pribora, stihovima o vinu predstavili su se domaći pjesnici, friške slane i slatke kolače, uz portugizec i pečene kestene, nudile su poznate fletne domaćice, a prvog dana manifestacije mošt su "kak stare navade nalažu" pokrstili znalci iz KUD-a Oštrc.

Za dobro raspoloženje pobrinuli su se voditelj protokola Franjo Sina Gluščić i "pajdašica" mu Đurđica Pleše Vujica, a sve nazočne u ime domaćina je pozdravio i predsjednik Udruge Samoborska vinska cesta Dragutin Koletić.

Na vinske popevke, u slavu mladog vina, nadovezao se potom svirkom glazbeni sastav Day off, čime je završeno subotnje Martinje u Samoboru. Naravno, svi su i nakon toga mogli uživati u ponudi autohtonih samoborskih proizvoda na okolnim štandovima ili pak sjesti kod nekog od poznatih ugostitelja, prema osobnim željama.

Danas, u nedjelju na Trgu kralja Tomislava u 16 sati počinje ceremonija krštenja mošta koju će upriličiti vinski biskupi Zagrebačke županije na čelu s okićko-samoborskim vinskim biskupom Damirom Šoićem.