T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Civilna zaštita

Ataše u Samoboru

Izaslanstvo Veleposlanstva Francuske posjetilo Samobor

Ataše u Samoboru

Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor, Javnu vatrogasnu postrojbu grada Samobora, HGSS Stanicu Samobor i Centar civilne zaštite grada Samobora posjetio je danas novi regionalni atašea za unutarnju sigurnost pri Veleposlanstvu Francuske u Republici Hrvatskoj, Dimitri Zoulas. Povod njegova dolaska je suradnja država Hrvatske i Francuske u području civilne zaštite, a DVD Samobor je još 2017. godine od Republike Francuske i njezine nevladine udruge vatrogasca za hitne međunarodne intervencije – PUI dobilo rabljeno terensko vatrogasno vozilo marke Renault.

- Iako je vozilo iz 1984. godine ono se pokazalo jako korisnim tijekom svih proteklih godina, jer je namijenjeno gašenju požara otvorenih prostora kao i za intervencije na nepristupačnim prostorima – kazao je predsjednik DVD-a Samobor, Damir Domin.

Naglasio je Damir Domin, kako je današnji posjet delegacije iz francuskog veleposlanstva Hrvatske nastavak suradnje koja se očituje kroz donaciju vozila od prije 5 godina, ali i kroz suradnju i razmjenu iskustava s francuskim vatrogascima i instruktorima. „Ta je suradnja i razmjena iskustava kroz razne tečajeve i obuke spašavanja iz ruševina od neprocjenjive važnosti za naše vatrogasce, a što se pokazalo ne samo kod gašenja požara već i kod izvlačenja stradalih iz ruševina, posebice nakon potresa u Petrinji „ – kazao je Damir Domin naglasivši kako vjeruje da će se ta suradnja nastaviti i u budućnosti.

Regionalni atašea za unutarnju sigurnost pri Veleposlanstvu Francuske u Republici Hrvatskoj, Dimitri Zoulas, koji je u Samobor došao u pratnji svog zamjenika Ivana Nakova, naglasio je kako mu je čast biti u Samoboru te što je mogao obići vatrogasce i druge snage sustava civilne zaštite u Samoboru.

Podsjetio je i kako je bilateralna suradnja Hrvatske i Francuske u području civilne zaštite, između ostaloga, definirana i Političkom deklaracijom o hrvatsko - francuskom strateškom partnerstvu koja je usuglašena i potpisana prilikom nedavnog službenog posjeta predsjednika Francuske Republike Hrvatskoj.

- Cilj nam je jačanje i produbljivanja suradnje na području vatrogastva i civilne zaštite, a u okviru tog partnerstva za dva dana čelni čovjek Ravnateljstva civilne zaštite RH Damir Trut posjetit će kolege u Francuskoj. Cilj tog sastanka je utvrditi daljnju suradnju i jačanje tih aktivnosti, jer to su dogovorili francuski i hrvatski ministar unutarnjih poslova. Paralelno s tim susretima na visokoj razini mi smo tu u Samoboru, vama na raspolaganju, da bismo na terenu produbili operativnu suradnju – kazao je ataše Dimitri Zoulas i zahvalio Samoborcima na gostoprimstvu.

Zamjenik samoborske gradonačelnice i načelnik Stožera civilne zaštite grada Samobora, Petar Burić zahvalio je regionalnom atašeu za unutarnju sigurnost pri Veleposlanstvu Francuske u Republici Hrvatskoj, Dimitriju Zoulasu na posjetu i na svemu do sada učinjenom za Hrvatsku i Samoboru na području civilne zaštite. Petar Burić zahvalio je i samoborskim vatrogascima na svemu što čine za zaštitu građana i grada Samobora.

- Suradnja s vatrogascima u Samoboru je oduvijek bila dobra, a mi ćemo se potruditi da bude još bolja – poručio je Petar Burić.

Objavljeno: 14.03.2022.