T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Besplatan prijevoz vlakom za studente!

Redovni studenti moći će se vlakom voziti neograničeno na čitavom području Hrvatske

Besplatan prijevoz vlakom za studente!

BESPLATNO PUTOVANJE VLAKOM ZA REDOVNE STUDENTE IZ SAMOBORA

Grad Samobor osigurao je subvencije za prijevoz vlakom za sve redovne studente koji imaju prebivalište na području grada Samobora, bez obzira studiraju li u Zagrebu, ili nekom drugom gradu Hrvatske. Tako će za sve njih od 1. ožujka 2023. godine prijevoz vlakom u 2. razredu redovnih vlakova u Hrvatskoj biti besplatan i to neograničeno na čitavom području Hrvatske. Grad u potpunosti plaća mjesečnu cijenu karte (9, 95 eura), a studenti plaćaju samo izradu HŽPP pametne kartice u iznosu od 2, 65 eura. 

Ugovor o suradnji i subvenciji potpisali su u samoborskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot i član Uprave HŽ Putnički prijevoz, Mario Zubak.

Subvencioniranjem karte za vlak tj. pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza Grad Samobor želi studente potaknuti na alternativne načine putovanja prema Zagrebu te im omogućiti da se besplatno vlakom voze po čitavoj Hrvatskoj, bez obzira putuju li do fakulteta na jednodnevne izlete ili ljetovanja na području Hrvatske. Prijevoz redovitih studenata vlakom subvencionirat će se u razdoblju od 1. ožujka do 30. rujna. S obzirom da se većina fakulteta u Zagrebu nalazi u blizini Glavnog i Zapadnog kolodvora te stajališta Maksimir mnogim studentima putovanje vlakom bi pojeftinilo putovanje od kuće do fakulteta, a cilj je da se u bliskoj budućnosti uspostavi integrirani prijevoz na način da jedna karta vrijedi za prijevoz vlakom i autobusom.

KAKO OSTVARITI PRAVO NA BESPLATNO PUTOVANJE VLAKOM?

Kako bi studenti ostvarili pravo na besplatno putovanje vlakom trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP s profilom za studente čija se izrada naplaćuje 2,65 eura/19,97 kn, na osnovu čega se ispostavljaju mjesečne karte.

Pametne kartice studenti mogu izraditi u Samoboru na Autobusnom kolodvoru (ured Autoturista i ured Samoborček EU grupa, ako imaju njihove pokazne karte) te u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske.

UPUTE ZA IZRADU PAMETNE KARTICE:

1. Ako student ne posjeduje HŽPP pametnu karticu, ali posjeduje mjesečnu pokaznu kartu autobusnog prijevoznika Autoturista ili Samoborčeka EU grupe:

-Zahtjev za izradu pametne kartice HŽPPa može ispuniti i predati na blagajni prijevoznika Autoturista i Samoborček EU grupe na Autobusnom kolodvoru Samobor

-fotografiju u boji veličine 3x3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana

Napomena: Autobusni prijevoznik će HŽPP-u dostaviti popunjeni Zahtjev za izradu pametne kartice HŽPP-a  koji će na istom potvrditi status o redovnom studiranju i dostaviti HŽPP na dodjelu profila i punjenje mjesečne sufinancirane karte

Napunjene pametne kartice HŽPP će se dostaviti u poslovnicu autobusnog prijevoznika Autoturista i Samoborčeka na Autobusnom kolodvoru Samobor

2. Ako student ne posjeduje HŽPP pametnu karticu ni pokaznu kartu autobusnog prijevoznika Autoturista ili Samoborčeka EU grupe treba se javiti HŽPP-u i dostaviti:

-zahtjev za izradu pametne kartice

-potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju, potvrda koja se dostavlja može se preuzeti i na visokom učilištu ili putem portala eGrađani odabirom usluge iz kategorije Odgoj i obrazovanje odabirom e-zapis o statusu studenta ili putem Studomata odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta)

-„Potvrdu o stečenom pravu na sufinanciranje cijelog iznosa za prijevoz redovnih studenata vlakom“ koju ispostavlja Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Samobora na temelju Zahtjeva koji se može preuzeti na web stranici Grada Samobora (na dnu članka) ili u Gradu Samoboru, na adresi Trg kralja Tomislava 5, Upravni odjel za društvene djelatnosti, soba 314. Ispunjeni Zahtjev se potom s potrebnom dokumentacijom dostavlja putem e maila na adresu marijan.kizlin@samobor.hr ili osobno dolaskom u Grad Samobor (Upravni odjel za društvene djelatnosti). Po primitku popunjenih zahtjeva Grad Samobor će studentima izdati ovjerenu POTVRDU o subvencioniranju prijevoza prijevoznika HŽa.

-fotografiju u boji veličine 3x3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana

Zahtjev, potvrde i fotografiju student može predati na blagajnama: Zagreb Glavni kolodvor, Zagreb Zapadni kolodvor, Kustošija, Vrapče, Gajnice i Podsused Stajalište.

Nakon izrade pametne kartice potrebno je uplatiti iznos od 2,65 € (19,97 kn) za profil „povoljniji prijevoz studenata“ te preuzeti sufinanciranu mjesečnu kartu.

Napomena za studente koji studiraju izvan grada Zagreba: Pametnu karticu mogu izraditi na željezničkim kolodvorima u gradovima: Sisak, Karlovac, Zabok, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Slavonski Brod, Vinkovci, Osijek, Split, Šibenik, Ogulin, Rijeka i Pula.

3.Ako student posjeduje HŽPP pametnu karticu treba se javiti HŽPP-u i dostaviti:

-potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju, potvrda koja se dostavlja može se preuzeti i na visokom učilištu ili putem portala eGrađani odabirom usluge iz kategorije Odgoj i obrazovanje odabirom e-zapis o statusu studenta ili putem Studomata odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta)

-„Potvrdu o stečenom pravu na sufinanciranje cijelog iznosa za prijevoz redovnih studenata vlakom'' koju ispostavlja Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Samobora na temelju Zahtjeva koji se može preuzeti na web stranici Grada (na dnu članka) ili u Gradu Samoboru, na adresi Trg kralja Tomislava 5, Upravni odjel za društvene djelatnosti, soba 314. Ispunjeni zahtjev se potom s potrebnom dokumentacijom dostavlja putem e maila na adresu marijan.kizlin@samobor.hr ili osobno dolaskom u Grad Samobor (Upravni odjel za društvene djelatnosti). Po primitku popunjenih zahtjeva Grad Samobor će studentima izdati ovjerenu Potvrdu o subvencioniranju prijevoza prijevoznika HŽa.

Navedene potvrde student može predati na blagajnama: Zagreb Glavni kolodvor, Zagreb Zapadni kolodvor, Kustošija, Vrapče, Gajnice i Podsused Stajalište gdje će uplatiti iznos od 2,65 € (19,97 kn) za profil „povoljniji prijevoz studenata“ te preuzeti sufinanciranu mjesečnu kartu.

Studenti koji žele ostvariti pravo na besplatan prijevoz vlakom sve dodatne informacije mogu dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti na broj telefona: 01/3378-133 ili upitom na mail: marijan.kizlin@samobor.hr

NAPOMENA: Iz Samobora do Podsuseda otkuda vlak vozi prema Zagrebu studenti mogu doći autobusnim linijama koje prometuju do Črnomerca. Od stajališta u Podsusedu vlak vozi sljedećom rutom: PODSUSED - GAJNICE - VRAPČE - KUSTOŠIJA - ZAGREB ZAPADNI KOLODVOR, ZAGREB GLAVNI KOLODVOR – MAKSIMIR i dalje sve do SESVETSKOG KRALJEVCA.

Objavljeno: 23.02.2023.