T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Potpore

Besplatno putovanje vlakom za studente

Nastavljaju se subvencije i za akademsku 2023./2024. godinu

Besplatno putovanje vlakom za studente

Grad Samobor osigurao je subvencije za prijevoz vlakom za sve redovite studente i apsolvente koji imaju prebivalište na području grada Samobora, bez obzira studiraju li u Zagrebu, ili u nekom drugom gradu u Republici Hrvatskoj. Tako je za sve njih od 1. listopada 2023. godine do 30. rujna 2024. godine, odnosno za akademsku 2023./2024. godinu prijevoz vlakom u 2. razredu redovnih vlakova u Hrvatskoj besplatan i to neograničeno na čitavom području Hrvatske. Subvencija Grada iznosi mjesečno 9,95 eura.

Ugovor o subvencioniranju prijevoza vlakom primjenjuje se od 1. listopada 2023. godine.

Subvencioniranjem karte za vlak tj. pametne kartice HŽ - Putničkog prijevoza Grad Samobor želi studente/apsolvente potaknuti na alternativne načine putovanja prema Zagrebu te im omogućiti da se besplatno vlakom voze po čitavoj Hrvatskoj, bez obzira putuju li do fakulteta, na jednodnevne izlete ili ljetovanja na području Hrvatske. S obzirom da se većina fakulteta u Zagrebu nalazi u blizini Glavnog i Zapadnog kolodvora te stajališta Maksimir mnogim studentima putovanje vlakom bi pojeftinilo putovanje od kuće do fakulteta, a cilj je da se u bliskoj budućnosti uspostavi integrirani prijevoz na način da jedna karta vrijedi za prijevoz vlakom i autobusom.

 

KAKO OSTVARITI PRAVO NA BESPLATNO PUTOVANJE VLAKOM?

Kako bi studenti ostvarili pravo na besplatno putovanje vlakom trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP s profilom za studente čija se izrada naplaćuje 2,65 eura/19,97 kn, na osnovu čega se ispostavljaju mjesečne karte.

Pametne kartice studenti mogu izraditi na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu te u drugim gradovima Hrvatske.

UPUTE ZA IZRADU PAMETNE KARTICE:

  1. Ako student ne posjeduje HŽPP pametnu karticu treba se javiti HŽPP-u Glavni željeznički kolodvor u Zagrebu i/ili u drugim postajama željezničkih kolodvora na području Republike Hrvatske te treba dostaviti:
  • zahtjev za izradu pametne kartice (privitak)
  • potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju, potvrda koja se dostavlja može se preuzeti i na visokom učilištu ili putem portala eGrađani odabirom usluge iz kategorije Odgoj i obrazovanje odabirom e-zapis o statusu studenta ili putem Studomata odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta)
  • Potvrdu o stečenom pravu na sufinanciranje cijelog iznosa za prijevoz redovitih studenata vlakom koju ispostavlja Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Samobora na temelju Zahtjeva koji se može preuzeti na web stranici Grada Samobora (na dnu članka) ili u Gradu Samoboru, na adresi Trg kralja Tomislava 5, Upravni odjel za društvene djelatnosti, soba 314. Ispunjeni Zahtjev se potom s potrebnom dokumentacijom dostavlja putem e maila na adresu marijan.kizlin@samobor.hr ili osobno dolaskom u Grad Samobor (Upravni odjel za društvene djelatnosti). Po primitku popunjenih zahtjeva Grad Samobor će studentima izdati ovjerenu POTVRDU o subvencioniranju prijevoza prijevoznika HŽa.
  • fotografiju u boji veličine 3x3,5 cm koja ne smije biti starija od godinu dana

Zahtjev, potvrde i fotografiju student može predati na blagajnama: Zagreb Glavni kolodvor, Zagreb Zapadni kolodvor, Kustošija, Vrapče, Gajnice i Podsused Stajalište.

Nakon izrade pametne kartice potrebno je uplatiti iznos od 2,65 € (19,97 kn) za profil „povoljniji prijevoz studenata“ te preuzeti sufinanciranu mjesečnu kartu.

Napomena za studente koji studiraju izvan grada Zagreba: Pametnu karticu mogu izraditi na željezničkim kolodvorima u gradovima: Sisak, Karlovac, Zabok, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Slavonski Brod, Vinkovci, Osijek, Split, Šibenik, Ogulin, Rijeka i Pula.

  1. Ako student posjeduje HŽPP pametnu karticu treba se javiti HŽPP-u i dostaviti:
  • potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju, potvrda koja se dostavlja može se preuzeti i na visokom učilištu ili putem portala eGrađani odabirom usluge iz kategorije Odgoj i obrazovanje odabirom e-zapis o statusu studenta ili putem Studomata odabirom usluge Potvrde (e-zapis o statusu studenta)
  • Potvrdu o stečenom pravu na sufinanciranje cijelog iznosa za prijevoz redovitih studenata vlakom koju ispostavlja Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Samobora na temelju Zahtjeva koji se može preuzeti na web stranici Grada (na dnu članka) ili u Gradu Samoboru, na adresi Trg kralja Tomislava 5, Upravni odjel za društvene djelatnosti, soba 314. Ispunjeni zahtjev se potom s potrebnom dokumentacijom dostavlja putem e maila na adresu marijan.kizlin@samobor.hr ili osobno dolaskom u Grad Samobor (Upravni odjel za društvene djelatnosti). Po primitku popunjenih zahtjeva Grad Samobor će studentima izdati ovjerenu Potvrdu o subvencioniranju prijevoza prijevoznika HŽa.

Navedene potvrde student može predati na blagajnama: Zagreb Glavni kolodvor, Zagreb Zapadni kolodvor, Kustošija, Vrapče, Gajnice i Podsused Stajalište gdje će uplatiti iznos od 2,65 € (19,97 kn) za profil „povoljniji prijevoz studenata“ te preuzeti sufinanciranu mjesečnu kartu.

Studenti koji žele ostvariti pravo na besplatan prijevoz vlakom sve dodatne informacije mogu dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti na broj telefona: 01/3378-133 ili upitom na mail: marijan.kizlin@samobor.hr

NAPOMENA: Iz Samobora do Podsuseda otkuda vlak vozi prema Zagrebu studenti mogu doći autobusnim linijama koje prometuju do Črnomerca. Od stajališta u Podsusedu vlak vozi sljedećom rutom: PODSUSED - GAJNICE - VRAPČE - KUSTOŠIJA - ZAGREB ZAPADNI KOLODVOR, ZAGREB GLAVNI KOLODVOR – MAKSIMIR i dalje sve do SESVETSKOG KRALJEVCA.

Objavljeno: 09.10.2023.