T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Brži Internet!

Počela izgradnja širokopojasne mrežne infrastrukture nove generacije

Brži Internet!

Hrvatski Telekom d.d., predvodnik digitalizacije Hrvatske, danas je predstavio tijek realizacije te ciljeve projekta Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje grada Samobora, Svete Nedelje i općine Stupnik. Na konferenciji održanoj u Hotelu Santiny u Svetoj Nedelji predstavnici Hrvatskog Telekoma d.d. prezentirali su ključne značajke projekta, a to je brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi širokopojasni pristup za više od 13.500 kućanstava na području, Samobora, Svete Nedelje i Općine Stupnik.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je sufinanciran sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 76.217.509,29 kuna, a iznos sufinanciranja EU je 32.539.279,41 kn. Projekt je počeo u siječnju 2021. godine, a završen bi trebao biti najkasnije do 31. 12. 2023. godine.

U ime Grada Samobora konferenciji je nazočio zamjenik gradonačelnice Petar Burić.

„Vjerujem da će projekt biti realiziran i prije roka tj. kraja sljedeće godine te da će se time kvaliteta života naših sugrađana povećati, jer brzi Internet unaprijedit će se korištenje brojnih digitalnih usluga te će pridonijeti gospodarskom razvoju. Grad Samobor će kao partner u projektu biti podrška Hrvatskom Telekomu kako bi projekt što prije zaživio na području Samobora“ – rekao je Petar Burić.

„Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima grada Svete Nedelje, grada Samobora i općine Stupnik brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga - izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec naglasio je kako je ovo jedna od većih investicija u ovom dijelu Zagrebačke županije te da će bez direktnog opterećivanja proračuna Svete Nedelje, Samobora i Stupnika omogućiti značajan iskorak za postizanje veće kvalitete života n sugrađana, kao i za razvoj industrija temeljenih na znanju u Svetoj Nedelji.

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

Objavljeno: 24.11.2022.