Grad Samobor Grad Samobor Logo

Gradonačelnik

Čestitka gradonačelnika

Čestitka gradonačelnika
08.10.
2019.

U povodu Dana neovisnosti čestitku je uputio gradonačelnik Krešo Beljak

Danas slavimo Dan neovisnosti, prisjećajući se 8. listopada 1991. godine, dana kada je Sabor Republike Hrvatske donio povijesnu odluku te tako udario temelj ostvarenja stoljetnog sna o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Usred najkrvavijih borbi i usred rata u kojem su i tog dana mnogi branitelji žrtvovali svoje živote, tu odluku je cijeli hrvatski narod dočekao sa suzama radosnicama. No, slijedila je još jedna, najveća bitka - diplomatska bitka kako bismo ishodili međunarodno priznanje samostalnosti, koje je uslijedilo nekoliko mjeseci kasnije, 15.siječnja 1992. godine.

Nada ali i borba da ćemo uspostavom samostalne Hrvatske ostvariti snove o boljem životu, o državi neovisnoj o bilo kome drugome, o državi prosperiteta, slobode, socijalne pravde i istinske demokracije, o državi ustrojenoj po uzoru na Austriju, Njemačku ili Švicarsku, traje nažalost još i danas.

Osim za Republiku Hrvatsku koja slavi svoju neovisnost, važan je ovo datum i za naš Samobor, jer se prisjećamo oslobođenja vojarne Taborec. Ona je danas zaslugom naših heroja mjesto sreće, baš kao što su oni htjeli, a svojim primjerom želimo pokazati svima kako se zaista voli Domovina - samo poštenim i marljivim radom možemo stvarati temelje za njezinu budućnost.

Sa željom da našu Domovinu vodi osjećaj zajedništva i ponosa koji je vodio njezine pale sinove, u svoje i ime svojih zamjenika i suradnika te predsjednika Gradskog vijeća, čestitam svima Dan neovisnosti Republike Hrvatske.


Gradonačelnik
Krešo Beljak, mag. educ.geogr.