T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Gradonačelnica

Dan državnosti

Svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Dan državnosti obilježavamo u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. To je jedan od najvažnijih trenutaka u našoj povijesti, jer je hrvatski narod odlučio o svojoj sudbini i legitimno uspostavio demokratski izabranu vlast. Ovaj je svečani dan jutros obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima u Parku Domovinske zahvalnosti.

Počast herojima Domovinskog rata, koji su svoje živote dali za slobodu, demokraciju i državnu nezavisnost, uz roditelje poginulih branitelja, čelnike grada Samobora, gradonačelnicu Petru Škrobot i njezinog zamjenika Petra Burića, predsjednika Gradskog vijeća Mirana Šoića, došli su odati predstavnici braniteljskih, gradskih i drugih institucija, ustanova i udruga u našem gradu te građani.

Nakon što su pročitana imena 62 branitelja s područja Samobora i Svete Nedelje koji su život dali za Hrvatsku i čija imena su uklesana u zid spomenika u Parku domovinske zahvalnosti, vijence su položili i svijeće za sve stradale upalili roditelji poginulih branitelja, gradski čelnici, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora, načelnik Policijske postaje Samobor te predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje.
Potom su i ostali okupljeni paljenjem svijeća odali počast svim herojima Domovinskog rata.

Sve okupljene pozdravio je i Dan državnosti čestitao predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora, ratni zapovjednik 151. brigade i brigadir u mirovini Josip Mahović. Nakon uvodnog presjeka povijesti hrvatskog naroda, naglasio je kako već stoljećima naš narod vodi borbe za slobodu Hrvatske. Istaknuo je: „Zbog toga mi hrvatski branitelji imamo pravo i dužnost tražiti od vas, pogotovo mlađih generacija, da učite hrvatsku povijest i da iz nje izvlačite zaključke. Možete biti kivni na vlast, možete biti nezadovoljni, može vam se sviđati ova ili ona politika, možete govoriti protiv svega i svačega, ali protiv države Hrvatske ne možete i ne smijete.“ Dodao je kako smo dužni čuvati našu Domovinu kakva god ona bila. Visoku su cijenu platili naši branitelji da bismo danas imali osiguranu slobodu. 

Dan državnosti okupljenima je čestitala i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot istaknuvši da se danas posebno prisjećamo i naših Samoboraca jer su našu današnju slobodu i mir naši samoborski branitelji platili najvećom cijenom – svojim životima. „Svi smo mi na neki način doživjeli i osjetili nemire Domovinskog rata, ali vječno smo im zahvalni i danas na ovom mjestu ponizno odajemo počast onima koji su najzaslužniji za slobodu naše Hrvatske domovine i našeg grada. Svakako bih izraze zahvale uputila i svima vama koji ste danas ovdje, a koji ste uz bok našim poginulima stajali i branili našu Domovinu, svoj Grad, svoje obitelji i sve nas. Vaša žrtva obvezuje nas da nastavimo prenositi uspomenu na generacije koje tek dolaze“ poručila je gradonačelnica i pozvala sve okupljene da i nadalje budu složni u vjeri u bolje sutra uz poruku kako je Samobor grad okrenut budućnosti, ali da nikad ne okreće leđa i ne zaboravlja one koji su izgradili temelje te budućnosti. „Oni su izvor naše snage i pokretač svih promjena. Njima u čast dužni smo da iz dana u dan zajedničkim snagama nastavimo graditi prosperitetnu budućnost na način da moramo, možemo, znamo i želimo činiti više i bolje.“

Svečanost u povodu Dana državnosti u parku Domovinske zahvalnosti uveličala je Samoborska narodna garda, a prigodnu molitvu za sve poginule hrvatske branitelje i druge naše sugrađane, predvodio je samoborski župnik i dekan, prečasni Ivica Cik.

 

Objavljeno: 29.05.2024.