T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Dan međunarodnog priznanja RH

Na današnji dan obilježavamo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Dan međunarodnog priznanja RH

Dana 15. siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo 12 zemalja Europske zajednice te Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Međutim, prve zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku još u jesen 1991. godine bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate – Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija.
Prva država koja je službeno priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991., a istoga dana tu je odluku donijela i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, zajedno s odlukama ostalih članica Europske unije.
Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.
Do kraja siječnja 1992. godine Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja – Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. a prva azijska i islamska zemlja koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, dok je od afričkih zemalja to bio Egipat.
Hrvatska je potom, 22. svibnja iste godine, primljena u Ujedinjene narode, a do tada su je priznale i Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.

Od međunarodnoga priznanja do danas, Republika Hrvatska održava diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta.

Objavljeno: 15.01.2021.