T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Dječji forum

Dječji forum s gradskim čelnicima

Članovi Dječjeg foruma postavljali pitanja i prezentirali svoje ideje

Povodom Dječjeg tjedna, koji se odvija od 3. do 9. listopada, danas su u samoborskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnica Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić ugostili predstavnike Dječjeg foruma grada Samobora, učenike 6.-ih i 7.-ih razreda iz svih pet samoborskih osnovnih škola, njih preko 30. Bila je to prilika da naši osnovnoškolci, članovi Vijeća učenika svojih škola, ujedno i Dječjeg foruma, gradskim čelnicima iznesu svoje prijedloge i ideje za unaprjeđenje života djece i mladih u Samoboru, te da pitaju sve što ih zanima vezano za određene projekte.

Najviše prijedloga i pitanja učenika odnosilo se na obnovu igrališta i parkova, više autobusnih polazaka i bolju povezanost brdskih predjela Samobora s nizinskim, kupnju ormarića za spremanje stvari u školama Bogumila Tonija i Mihaela Šiloboda, uređenje igrališta u Langovoj ulici, uređenje robotičke radionice, nabavu e-udžbenika, nabavu novih projektora u OŠ Samobor, mogućnost izgradnje igrališta u Braslovju…

Gradonačelnica Petra Škrobot najavila je da će uskoro krenuti uređenje parka u Južnom naselju, koji će biti najveći i najbolji park u Samobor s nizom sadržaja za djecu i mlade, ali i druge sugrađane. Što se tiče uređenja dječjih igrališta, sva dotrajala igala uklonjena su zbog sigurnosnih razloga, a nabava novih je u tijeku s time da će se svake godine biti napravljeno idejno rješenje za pojedino igralište – najavila je gradonačelnica te pozvala učenike da sudjeluju sa svojim idejama.

Što se tiče prijevoza pojašnjeno je kako je ta problematika kompleksna te da se radi na rješavanju problema uz napomenu da će su rasporedi vožnje usklađeni sa satnicom u školi, a temeljem prijedloga ravnatelja škola, s kojima će se ukoliko postoji potreba ponovno razgovarati kako bi se određeni polasci uskladili s početkom i završetkom nastave.

Ormarići za spremanje učeničkih stvari u spomenutim školama bit će nabavljeni kada se osiguraju dodatni školski kapaciteti, jer nažalost sada za to nema dovoljno prostora. Uređenje igrališta u Langovoj ulici je u planu, nabava e- udžbenika nije u ingerenciji Grada, a o nabavi potrebne opreme u školama poput spomenutih projektora kao i pitanjima vezanim uz robotičke aktivnosti razgovarat će se s ravnateljima škola kao i predstavnicima udruga i zajednica koje se bave robotikom.

Na kraju druženja gradonačelnica Petra Škrobot i zamjenik Petar Burić zahvalili su učenicima na dolasku, na svim idejama, prijedlozima i zahtjevima, uz poruku da će se potruditi da barem dio zahtjeva bude realiziran do idućeg susreta.

„Vjerujem da će vam današnji susret kao dio aktivnosti Dječjeg foruma biti motivacija da se u budućnosti učlanite u neku od brojnih udruga na području Samobora te da budete aktivni građani koji će raditi na projektima za dobrobit grada Samobora“ – zaključila je gradonačelnica Petra Škrobot.

U ime učenika na prijemu je gradskim čelnicima zahvalila voditeljica Dječjeg foruma, Bernardica Horvat Petravić naglasivši kako joj je drago što je ovaj susret realiziran, jer to je jedna od načina gdje se djeci pruža mogućnost da se čuje njihov glas te da se uvaži njihovo mišljenje.

U sklopu Dječjeg tjedna u Samoboru je održano još nekoliko aktivnosti i to u Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za djecu i mlade. Odgojiteljica Ksenija Štibohar pripovijedala je bajke djeci iz dječjih vrtića “ Izvor“ i „Grigor Vitez“ . Dječja znatiželja, istraživanje i razmišljanje o odnosima, razvijanu kompetencija govorenja na materinjim jeziku došli su do izražaja.

Radionica Kamišibaj - umjetnost pripovijedanja priča uz pomoć slika na malenoj drvenoj pozornici održana je za učenike OŠ Bogumila Tonija.

Povodom Dječjeg tjedna, ali i Dana grada Samobora, u naš grad dolazi Teatar Exit, a izvest će kazališnu dječju predstavu „ I drvo je bilo sretno“ u Kinu Samobor, u nedjelju 16. listopada s početkom u 17 sati. Ulaz je slobodan.

Objavljeno: 06.10.2022.