Grad Samobor Grad Samobor Logo

Novosti   /   Manifestacije

Dok je prijateljstva neće zamrijeti sela ni običaji

6. Susretom pri Kalinu obilježena godišnjica ulaska Republike Hrvatske u EU

Ni državna meja ni ograda, koja još stoji na mostiću preko rječice Bregane, nisu bile prepreka da mještani sela i gradova oko hrvatsko-slovenske granice ne održe svoj tradicionalni Susret pri Kalinu, kako bi zajednički obilježili godišnjicu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. 

Šesti puta zaredom 1. srpnja Slovenci su ispred gostionice Kalin dobrodošlicom dočekali svoje susjede iz Hrvatske, predvođene pjesmom Udruge Etno-fletno, čelnicima Grada Samobora i gradskim vijećnicima, kao i brojne stanovnike Bregane, Luga, Grdanjaca, Podvrha i njihove goste.

Uz srdačne pozdrave, potkrijepljene konkretnim domaćim specijalitetima i neizostavnom čašicom cvička, tradicionalno druženje uz pjesmu i ples nastavilo se na hrvatskoj strani, ispred bivše tvornice Šavrić. Tople prijateljske riječi okupljenima su uputili podžupan Občine Brežice Jure Pezdirc, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, koji su sa zadovoljstvom istaknuli iznimno dobru suradnju i zajedničke projekte na brojnim poljima, od gospodarskih do sportskih i kulturnih.

Zapjevali su i zasvirali potom članovi kulturno-umjetničkih društava Slaviček iz Velike Doline, Ansambl Džuboks iz Kostanjevice na Krki, od domaćina su nastupili KUD Licitar, Udruga Etno fletno, KUD Oštrc i Petkov Breg, a brojnu publiku je do kasnih večernjih sati zabavljao Panorama band.

Susret pri Kalinu i ove su godine organizirali članovi KUD-a Licitar iz Bregane, uz svesrdnu podršku Grada Samobora, Zagrebačke županije, Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem, mjesnih odbora Lug, Podvrh i Grdanjci, dok su se za eno-gastronomsku ponudu pobrinuli sponzori – Igo-Mat d.o.o., Pivovara Razum, Pekarnica Zemljič, Samoborska vinogradarsko vinarska udruga, Skemid d.o.o. i V.M. Gradnja.

Program je vodila Đurđica Pleše Vujica, a sve je službeno medijski popratio Radio Samobor.

Objavljeno: 02.07.2019.