T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Higijenski ulošci stižu u škole

Grad Samobor osigurao je besplatne higijenske uloške za oko 800 učenica viših razreda.

Grad Samobor osigurao je besplatne higijenske uloške za oko 800 učenica viših razreda u svih 5 samoborskih osnovnih škola i time se pridružio inicijativi koja se zalaže protiv menstrualnog siromaštva. Naime, istraživanje koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter ukazalo je na alarmantne podatke o menstrualnom siromaštvu. Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi te kupuju manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok si više od 10 % žena u Hrvatskoj uopće ne može priuštiti uloške. Zbog menstruacije iz škole je barem jednom tjedno izostalo 61,8 % ispitanih učenica, od kojih je 8,7% to napravilo jer nisu imale dovoljno menstrualnih potrepština. Rezultati istraživanja podigli su svijest o ovoj temi i potaknuli određene promjene. U mnogim školama su higijenski ulošci besplatno dostupni, a Vlada RH od 1. travnja smanjuje PDV na higijenske uloške s 25 na 13%.

Istraživanje je pokrenulo i destigmatizaciju menstrualnog zdravlja uz poruku da o ovoj temi treba otvoreno razgovarati u školama, a kako bi se mlade educiralo o spolnom sazrijevanju i zdravlju.

-Menstruacija je nažalost i dalje tabu tema i zapravo nismo ni svjesni koliko djevojaka i žena si ne može priuštiti higijenske uloške. Borba protiv menstrualnog siromaštva je borba za dostojanstvo žena, jer higijena nije i ne bi smjela biti luksuz. Higijenski uložak je prijeka potreba i zato smo odlučili kupiti uloške za sve učenice osnovnih škola. Za tu smo namjenu, kroz suradnju gradskih vijećnika FOKUSA i SDP-a, osigurali 50 000 kuna u gradskom proračunu, a bude li potrebno osigurat ćemo i dodatna sredstva - kazala je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot prilikom posjete i dostave higijenskih uložaka Osnovnoj školi Milana Langa i Osnovnoj školi Bogumila Tonija.

Košare s higijenskim ulošcima i ostalim higijenskim potrepštinama narednih dana bit će dostavljene u sve ostale samoborske osnovne škole.

Želja gradonačelnice Petre Škrobot je da se higijenski ulošci, u suradnji sa Zagrebačkom županijom koja je osnivač srednjih škola u našem gradu, osiguraju i za sve srednjoškolke.

Objavljeno: 10.03.2022.