T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

Hoteli za pčele

U Samobor stiže pomoć za pčele

U nedjelju 23. svibnja, u sklopu svjetskog dana pčela, a koji se već tradicionalno obilježava 20. svibnja, članovi građanske inicijative iz našeg grada, Djeca za bolji svijet, održat će prigodnu akciju. Mjesto okupljanja je Mlinska 16, u 10 sati. Unutar vrtova gradskih vrtića Izvor i Grigor Vitez postavit će već izrađene hotele /kućice za pčele, koje inače ne žive u košnicama nego samostalno i kao takve bave se isključivo oprašivanjem i potpuno su bezopasne za ljude. Ključna su karika ekosustava jer bez njih kao oprašivača, nema ploda, pa tako niti hrane .Unazad zadnjih par godina zbog upotrebe pesticida broj i kolonije pčela drastično su se smanjile diljem Planete, pa tako i u Europi u Hrvatskoj.
Nakon postavljanja kućica i sadnje cvijeća koje privlači navedene pčele, organizirat će se i kratko predavanje na licu mjesta o bitnosti pčela u današnjem svijetu, a nakon toga posjetili bi jednu od najljepših farmi pčela u Hrvatskoj, farmu Mihaljević koja se nalazi u neposrednoj blizini Samobora. Tamo će se vidjeti svi procesi proizvodnje meda i moći će se kušati razne vrste meda. 

Inače inicijativa Djeca za bolji svijet /Children for a Better World potiče iz Samobora i danas okuplja više od 50-tak djece (u dobi od 5 do 12 godina) što iz Samobora, što iz Zagreba i okolice i nakon svake akcije broj se značajno povećava.  Njihovo djelovanje sastoji se u tome da rade različite edukativne i kreativne radionice, ali isto tako i razne humanitarne akcije gdje prvenstveno žele djecu od malih nogu učiti koliko je bitno pomagati drugima i koliko je bitno odnositi se odgovorno prema prirodi, životinjama i cjelom ekosustavu. Dosad su izgradili i osmislili Mačkograd u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, oslikali i uredili Sklonište za nezbrinute životinje Luč Zagorja, snimili glazbeni spot s plesom Jerusalema, hranili i uređivali farmu Ambijent, ...

 

Objavljeno: 21.05.2021.