T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Intenzivno se uređuju prometnice

Radovi se financiraju sredstvima EU

Grad Samobor dobio je značajna sredstva iz fondova Europske unije za uređenje prometnica i sanaciju javne odvodnje oštećene u potresu. Radovi su u punom jeku, a prethodila im je izrada projektne dokumentacije koja se također financira iz fondova EU. Trenutno se radovi odvijaju na desetak gradilišta diljem Samobora, a vrijednost tih radova je oko 5, 9 milijuna eura, od čega je 3,3 milijuna eura namijenjeno za uređenje prometnica i mosta preko Gradne, a 2, 6 milijuna eura za sanaciju sustava javne odvodnje.

Zbog kratkih rokova provedbe, kako bi se uvjerili da se prati dinamika i da sve ide sukladno planu, radove su obišli samoborska gradonačelnica Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić.

Jedno od većih gradilišta je Starogradska ulica gdje se sanira kanalizacija, a promijenit će se i vodovodne cijevi stare preko 100 godina te će se potom prometnica asfaltirati. Radovi na izmjeni kanalizacije i vodovodnih cijevi nisu se mogle paralelno raditi, jer to tehnički nije moguće. Planirani zahvat obuhvaća Starogradsku ulicu i dio Ulice Gornji Kraj u ukupnoj dužini od 1084 metra, a prva faza radova na sanaciji kanalizacije je završena te je dio od križanja Ulice Ferde Livadića sa Starogradskom ulicom do križanja Starogradske ulice i Ulice Gornji Kraj, otvoren za promet pa mještani Ruda više ne moraju prometovati obilazno. Zbog druge faze radova trenutno je onemogućeno prometovanje u ulici Gornji kraj, od Rudarskog mosta do Caffe bara „Amfora“, pa za promet prema Smerovišću još uvijek vrijedi privremena regulacija prometa. Starogradska ulica se i dalje tretira kao gradilište, pa se vozači mole za poštivanje privremene prometne regulacije i znakova ograničenja.

Zasigurno jedni od najzahtjevnijih radova izvode se i na prometnici Falaščak – Galgovo gdje se sanira čak 5 klizišta uz prometnicu. Klizišta su predstavljala izrazitu opasnost za sve stanovnike i sve one koji koriste navedenu prometnicu. Gradi se potporni zid i postavlja se preko 250 pilota duž cijelog klizišta, što predstavlja izrazito zahtjevan zahvat. Kako bi se radovi izveli u zadanom roku izvode se svakodnevno, pa čak i nedjeljom.

Intenzivno se radi i u Vukovarskoj ulici gdje su završeni radovi na kompletnoj rekonstrukciji sustava javne mješovite odvodnje pa je sada u tijeku izvanredno održavanje prometnice koje obuhvaća izmjenu cestovnih rubnjaka, uređenje pješačke staze i asfaltiranje prometnice.

U tijeku je i rekonstrukcija drveno – čeličnog mosta preko Gradne u ulicama Mlinska – Milakovićeva. Po prvi put od 1992. godine radi se cjelokupna rekonstrukcija tog mosta. Sve dosadašnje sanacije uključivale su isključivo zamjenu drvenog pokrova, a sada se radi nužna rekonstrukcija betonske konstrukcije i drvenog pokrova, jer nosači i čitava konstrukcija mosta dodatno su oštećeni u potresu. S obzirom na uvjete Ministarstva kulture i medija, Konzervatorskog odjela, potrebno je zadržati vizuru mosta pa se radovi izvode pod njihovim nadzorom i uputama.

Sredstvima iz EU saniraju se prometnice u Konšćici i Svetom Martinu. Radi se u fazama. Zbog radova na prometnici Konšćica, od Buffeta Ivica („Cvokonje“) do raskrižja s prometnicom prema Klakama (do raspela) zatvoren je promet za sva vozila, osim vozila stanara, a obilazni pravac je preko Klaka. Istovremeno se radi na prometnici Sveti Martin, od groblja do pošte, i to na način da se izvode radovi iskopa i uređenja nogostupa tj. pješačke staze pa se promet propušta naizmjenično uz regulaciju semaforom.

U tijeku su radovi na izvanrednom održavanju Ulice Vladimira Kirina u Samoboru te Kolodvorske ulice, a radovi na izvanrednom održavanju dijela prometnice do naselja Javorek su završeni.

Dobivenim sredstvima iz EU fondova saniraju se kolektori javne odvodnje oštećeni u potresima. Radovi se izvode na nekoliko lokacija, a do sada su sanirani kolektori Domaslovečka i Željeznička u naselju Domaslovec, zatim kanalizacija u Ulici Matije Gupca, Krležinoj ulici, Mirnovečkoj ulici, Šmidhenovoj ulici, Starogradskoj i Vukovarskoj ulici. U tijeku je sanacija kanalizacije u Obrtničkoj, Livadićevoj, Trgu kralja Tomislava, Gajevoj ulici i Ulici Gornji kraj.

„S ciljem unaprijeđena komunalne infrastrukture radovi se intenzivno izvode na širem gradskom području. Prije samih radova intenzivno se radilo na pripremi brojnih projekata koje smo uspješno aplicirali na natječaje Europske unije i sada se na terenu vide rezultati. Zbog brojnih radova otežano se prometuje u pojedinim dijelovima Samobora, no morali smo paralelno krenuti s realizacijom više projekata s obzirom na uvjetovane kratke rokove izvedbe. Nadamo se da će svi radovi biti izvedeni u planiranom roku, iako je svibanj bio nadprosječno kišovit što se neminovno odražava na dinamiku radova. Zbog radova su na snazi privremene regulacije prometa zbog kojih se otežano prometuje Samoborom, stoga još jednom građane molim za strpljenje i razumijevanje „– istaknula je prilikom obilaska gradilišta, samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.

Objavljeno: 24.05.2023.