Grad Samobor Grad Samobor Logo

Građani

Istina o štitnjači u samoborskom kraju

Istina o štitnjači u samoborskom kraju
22.01.
2020.

Predavanje prim.dr. Sunčice Andreje Rogan na Građanskom utorku

U sklopu programa POU-a Građanski utorak, 21. siječnja u POP UP kinu predavanje je održala naša sugrađanka prim.dr. Sunčica Andreja Rogan, specijalistica nuklearne medicine u Poliklinici Medikol. Više od 20 godina dr. Rogan bavi se bolestima štitnjače, maloj žlijezdi na prednjoj strani vrata koja može prouzročiti velike probleme, jer njezini hormoni reguliraju rad svih naših organa. Sve više ljudi pati od simptoma uzrokovanih poremećajem rada štitnjače, a kada se neka od bolesti razvije liječenje je uvijek dugotrajno i najčešće doživotno pa treba obratiti pažnju na sve promjene u organizmu.

Istraživanja su već odavno pokazala da je za pravilan rad štitnjače iznimno važan dovoljan unos joda, kojeg u nekim krajevima, najčešće brdskim, prirodno nedostaje, te se učestalo javlja gušavost. Među brojnim takvim područjima bile su nakon Drugog svjetskog rata i samoborske Rude, gdje se i danas prati stanje populacije vezano uz ovaj problem, o čemu je dr. Rogan objavila i nekoliko znanstvenih radova.

Vrlo je važna i prevencija, a začeci neke od bolesti štitnjače i poremećaj u radu ovih hormona najprije se može ustanoviti jednostavnim vađenjem krvi, odnosno kontrolom razine hormona štitnjače.