T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Iza nas je drugi fašnički vikend

Bogat program i odlična atmosfera u Slobodnoj fašničkoj republici

Iza nas je drugi, ujedno posljednji, fašnički vikend iznimno posjećen, ispunjen veseljem, odličnom atmosferom, koncertima i brojnim maškarama svih generacija, koje su u velikom broju prodefilirale Slobodnom fašničkom republikom.

Uvertira u drugi fašnički vikend bio je koncert legende glazbene scene Željka Bebeka koji je u petak 9. veljače, oduševio brojnu publiku na Trgu fašničkih velikana, a potom se zabava nastavila u fašničkom šatoru uz Night express. Tijekom vikenda nastupili su u subotu, 10. veljače na Trgu fašničkih velikana Urban & 4, koji su unatoč kiši publici priredili sjajan glazbeni doživljaj, a potom se u fašničkom šatoru pjevalo i plesalo uz Begine. U nedjelju, 11. veljače za zabavu na Trgu fašničkih velikana pobrinuo se Slavonia band, a u fašničkom šatoru grupa Panorama.

Subotnje prijepodne bilo je rezervirano za dječji fašnik. Svoju kreativnost, maštovitost i vješto izrađene maske i kostime pokazali su brojni samoborski osnovnoškolci, više od 30 maskiranih skupina iz škole Samobor, Rude, Bogumila Tonija, Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem i Milana Langa iz Bregane, a njihov nastup na glavnoj fašničkoj pozornici pjesmom je najavio Dječji zbor Pikići.

Program 198. Samoborskog fašnika u subotu popodne svojim su nastupom obogatili dragi nam fašnički gosti iz raznih krajeve Hrvatske i Slovenije. S nama su bile odlično raspoložene gostujuće fašničke skupine: Garaža Baćina – Ploče, Udruga umirovljenika – Jakovlje, Ogulinske vještice – Ogulin, Udruga Mame – Cavtat, Župski Gospari Gusari, Manjgure – Župa dubrovačka, UGOP KRČ- Primošten, Etnološko društvo Prforcenhaus – Kostanjevica na Krki, Koranti Rogoznica – Ptuj, Udruga maškara Petrajski kurent – Petrijanec. Za zabavu prije nastupa gostujućih skupina na Trgu fašničkih velikana pobrinuo se Sugarfree Band.

Veselo je u subotu bilo i na posljednjem, fašničkom kolu Samoborske zimske trail lige u kojem je sudjelovalo 140 maskiranih trkača. Na startu ih je posjetio Princ Fašnik i nahranio krafnama, a udijelio im je i zahvalnicu za poseban doprinos Samoborskom fašniku.

Nedjeljno prijepodne u Slobodnoj fašničkoj republici bilo je šareno, veselo, raspjevano i rasplesano uz dječje fašničke goste: Vokalni sastav Glazbeno – umjetničkog ateljea Kralj, DV Vrbik, DZ Kići i Genijalci, Mažoret klub Unity S, DV Zvončica – Viškovo, DZ Zagrebački anđeli, DV Potočić Tuheljski – Tuhelj, DV Maksimir, Stupničke mažoretkinje, KUD Mihovil Krušlin – Šenkovec.

Trčao se i popularni Srakotrk u organizaciji OK Japetić, koji je okupio 300 mališana.

Nedjeljno popodne obilježili su nastupi mjesnih odbora Bregana, Celine i Molvice. Oduševili su publiku svojim atraktivnim maskama, alegorijskim kolima i originalnim nastupima te pokušali nadmašiti konkurente mjesne odbore Rude, Rakov Potok i Konšćicu koji su se predstavili prve fašničke nedjelje. Svi mjesni odbori, prateći fašničku temu, na originalan i satiričan način obradili su aktualne političke teme, a prema jednoglasnoj odluci fašničkog žirija u sastavu: Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal, najbolja je bila ekipa iz Molvica, drugo mjesto osvojila je ekipa mjesnog odbora Konšćica, a treće mjesto ekipa iz Bregane.

Na Trgu matice Hrvatske tijekom vikenda održane su zanimljive aktivnosti: graffiti i break dance radionice, izrada životinjskih maski ZOO-a Zagreb, predstave, mađioničari, cirkus i vožnja u šašavom vlakiću.

198. Samoborski fašnik završava na pokladni utorak, 13. veljače. Početak velike završnice je u 19 sati kada će prema središnjem samoborskom trgu tj. Trgu fašničkih velikana krenuti velika fašnička povorka sastavljena od finalista izbora za najbolje pojedinačne, grupne i obiteljske maske, najboljih mjesnih odbora, najbolje fašničke malonogometne ekipe koju čeka Pehar liga prvaka, te ostalih veseljaka spremnih na završno druženje pod maskama. Najbolje fašnički uređenom ugostiteljskom lokalu pripast će Srakino gnezdo, a na središnjoj pozornici dodijelit će se i nagrada Fašničke galge za poseban doprinos Samoborskom fašniku. Finalisti izbora za naj maske još će se jednom predstaviti ocjenjivačkom sudu i fašničkom puku. Potom slijedi suđenje Princu Fašniku, a prema najavama fašničkih pravosudnih tijela, lomača je već spremna i Princu se plamen sprema oko 20 sati na Trgu fašničkih velikana u centru Samobora. Potom će se, za zabavu na Trgu fašničkih velikana pobrinuti Severina, a u fašničkom šatoru od 22:30 sati Let 3.

Objavljeno: 12.02.2024.