Grad Samobor Grad Samobor Logo

Novosti   /   Građani

Još jednom se poklonili gradu - heroju

Obilježena 28. godišnjica pada Vukovara

I ove je godine, uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, koji će od naredne godine biti i blagdan, u Samoboru obilježena godišnjica jednog od najtužnijih događaja u hrvatskoj povijesti – pad Vukovara, grada heroja i simbola hrvatske slobode. Građani Samobora su, zajedno s učenicima osnovnih i srednjih škola, u ponedjeljak, 18. studenoga, paljenjem svijeća na Trgu kralja Tomislava odali počast Vukovaru.

Prije 28 godina, 18. studenoga 1991., nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je i otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Vukovar je tog dana pao, pokoren nadmoćnijom okupatorskom vojskom. Odmazda je bila strašna, a sjećanja na te teške i mučne dane s početka Domovinskog rata i danas žive među svim generacijama.

Učenike i njihove nastavnike pozdravio je zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec, a svoja iskustva iz obrane Vukovara s njima je podijelio pukovnik Hrvatske vojske u mirovini i ratni zapovjednik vukovarskog Sajmišta Nikica Burić Čokot, sugrađanima poznat kao Vukovarac, a Vukovarcima pak znan kao neustrašivi Samoborac.

- Neprijatelj se je nadao da će grad pasti za nekoliko dana, ali se prevario. Malobrojni su vukovarski branitelji odolijevali tri mjeseca, za koje je vrijeme grad u potpunosti uništen granatama koje su na njega padale neprekidno, kroz cijelo vrijeme opsade - rekao je Burić i posebno istaknuo mladost poginulih vukovarskih branitelja.

- Mahom su to bili mladići u dobi od 16 do 25 godina starosti. Među njima 92 dečka nisu imala ni 18 godina, a s puškom u ruci jurišali su na neprijateljske tenkove. Nažalost, nisu proživjeli život, iz školskih su klupa stupili u rat i tragično skončali u obrani svoga grada i Hrvatske. Ponajviše je zbog toga Vukovar stekao status Grada heroja - rekao je Burić.

Burić je na kraju naglasio da je pred pad Vukovara u okruženju ostalo samo 113 boraca, bez streljiva, a pomoć nije dolazila. Na kraju se krenulo u proboj koji je, za Burića i njegove dečke uspješno izveden.

- Svojim djelovanjem u Vukovaru dali smo Hrvatskoj vremena da se naoruža, da formira borbene brigade i nakon toga smo neprijatelja, u akcijama koje su slijedile, Maslenica, Medački džep, Ljeto, Zima, Maestral i druge, te veličanstvena Oluja, konačno porazili i stali na granice koje nam povijesno pripadaju. I zato se Vukovar ne smije zaboraviti. U njegovoj je obrani poginulo 890 boraca, a nakon pada grada pobijeno je 2100 nedužnih civila. Hrvatska je nastala u znoju, krvi i smrti i to se mora poštivati. Na vama je da učite i da znanjem pobjeđujete, izgrađujući Hrvatsku i Samobor te da živite pošteno i časno – rekao je na kraju Nikica Burić.

Objavljeno: 19.11.2019.