T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Međunarodni dan muzeja

I Samobor nizom događanja obilježava Međunaroni dan muzeja

Međunarodni je dan muzeja. Tom prigodom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

S ciljem promoviranja svoga rada muzeji organiziraju različita događanja. Zanimljive programe pripremili su Galerija Prica i Samoborski muzej.

U Galeriji Prica otvorena je izložba likovnih radova „Slikam kao Zlatko Prica”. Autori su djeca iz Dječjeg vrtića Bukovac iz Zagreba koja su slikala pod vodstvom odgojiteljica i voditeljica likovno-kreativne radionice u tom vrtiću, Violete Kukić i Maje Teklić. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnice Petar Burić zahvalivši malim umjetnicima što su inspiraciju našli upravo u liku i djelu poznatog samoborskog slikara Zlatka Price, a radove su došla razgledati djeca iz samoborskih dječjih vrtića "Izvor" i "Grigor Vitez".

Samoborski muzej je povodom Međunarodnog dana muzeja priredio Mapiranje Samobora, vođenu povijesnu šetnju gradskim središtem, koja počinje u 17.30 s početnom točkom kod zdenca na Trgu kralja Tomislava. Sutra će se u muzeju od 16 sati i 30 minuta održati dječja radionica izrade tradicijskog nakita, a u petak od 9 sati bit će predstavljena dječja publikacija „Muzejske priče“.

Objavljeno: 18.05.2022.