T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Projekti

MTS - mjesto za razvoj poduzetništva

U inkubatoru MTS-a nalazi se prva generacija poduzetnika.

Željko Radovanić, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Samobora i direktor Poduzetničkog centra Samobor dobro poznaje gospodarske prilike u Samoboru. Tema razgovora su iskustva u upravljanju Malim tehnopolisom Samobor i planirane aktivnosti Poduzetničkog centra tijekom ove godine.

Poduzetnički centar Samobor upravlja Malim tehnopolisom Samobor (MTS-om). Kakva su dosadašnja iskustva? Imate li viziju i ciljeve razvoja?

U prvoj godini operativnog funkcioniranja Malog tehnopolisa Samobor vidno je da je potražnja za poslovnom inkubacijom u Samoboru prilično visoka. Ključna točka našeg početnog uspjeha je kvalitetna infrastruktura i subvencija Grada Samobora poduzetnicima od čak 70% u prvoj godini. Kako bi pružili maksimalnu uslugu poduzetnicima, Poduzetnički centar je također uskladio svoje aktivnosti i opseg svoga djelovanja prema politici lokalnog razvoja i potrebama osnivača, Grada Samobora. Od početka realizacije projekta, komuniciramo s korisnicima kako je MTS mjesto gdje snovi malog poduzetnika postaju realnost. Misija djelovanja MTS-a je postati regionalno središte za upravljanje i širenje 3D tehnologija i razvoj poduzetništva temeljenog na znanju i inovacijama te pružanje podrške poduzetnicima početnicima i poduzetnicima koji su u procesu jačanja tržišne pozicije i rasta.

Recite nam nešto više o infrastrukturi Malog Tehnopolisa.

MTS povezuje sudionike 3D tehnologija, inovacija i gospodarstva. Nalazi se na idealnoj lokaciji na samom ulazu u Samobor, u bivšoj vojarni Taborec. Poduzetnički centar Samobor upravlja MTS-om temeljem Ugovora zaključenog s Gradom Samoborom 22. siječnja 2020. godine. Poslovni model MTS-a podešen je potrebama klijenata i karakteristikama tehnološke opreme kojom raspolaže.

Infrastrukturne karakteristike prostora i opreme su sljedeće:

 • Inkubacijski prostori

Ukupni kapacitet inkubatora su 23 prostorne jedinice koje uključuju prostore za poduzetnike, inkubaciju i 3D inovacijski centar. Jedinice za inkubaciju stalnih korisnika prosječne su površine 28,10 m2 za poduzetnike početnike te prosječne površine 91,30 m2 za poduzetnike u fazi rasta i razvoja. Uvjeti najma definirani su Pravilnikom o korištenju usluga MTS-a.

 • Edukacijski prostori

Konferencijska dvorana veličine 60 m2 namijenjena je održavanju poslovnih događaja (edukacija, seminara, radionica, konferencija i sl.) a ima kapacitet od 50 mjesta. Informatička učionica za 10 polaznika opremljena je računalima. Također u ponudi postoji co-working prostor namijenjen dnevnom ili poludnevnom najmu. Otvoreni smo također za digitalne nomade za koje je Samobor zlatna destinacija. Uvjeti cijene najma prostora za zainteresirane korisnike definirani su Cjenikom.

 • Ostali prostori

Dvorana za sastanke veličine 28 m2 namijenjena je za održavanje poslovnih sastanaka. Zajednički prostori nalaze se na 1. katu objekta 7 i objekta br. 5, površine 26 m2.
Prostore uz naplatu, sukladno važećem cjeniku mogu koristiti sve druge zainteresirane pravne i fizičke osobe, uz prethodnu prijavu u upravu inkubatora.

 • 3D inovacijski centar

U prostorijama inkubatora pružaju se usluge 3D tehnologije: printanja i skeniranja i povratnog inženjerstva. 3D inovacijski centar je opremljen industrijskim 3D printerima i skenerom koji predstavljaju najnovije modele na tržištu i potrebni su poduzetnicima za izradu prototipova:

 • HP Jet Fusion 580 Color 3D Printer
 • ProJet® 7000

Printer HP Jet Fusion 580 Color 3D izrađuje funkcionalne dijelove od termoplastike u boji, održavajući optimalna mehanička svojstva. Printer ProJet 7000 koristi stereolitografiju (SLA) tehnologiju 3D ispisa i idealan je za proizvodnju medicinskih pomagala.

Kakva je situacija s inkubacijom poduzetnika?

Poduzetnički inkubator MTS-a namijenjen je poduzetnicima početnicima koji su registrirani na području grada Samobora ili u Zagrebačkoj županiji te ne posluju duže od 3 godine od dana objave poziva, kao i poduzetnicima u fazi rasta i razvoja. MTS nudi uslugu virtualne inkubacije za korisnike kojima je potrebna adresa poslovnog sjedišta (poslovni sandučić). Isto tako, inkubator je namijenjen vanjskim korisnicima, fizičkim ili pravnim osobama koje nemaju potrebu za korištenjem prostora za rad (infrastrukturne potpore), ali imaju pravo sudjelovanja na edukacijama, organizacijsku i savjetodavnu podršku te pristup prostorijama za sastanke i inovativnoj infrastrukturi, a sve sukladno raspoloživosti i prethodnoj najavi i odobrenju od strane uprave inkubatora. Inkubiranje korisnika inkubatora provodilo se tijekom 2020. i 2021. godine. Javni pozivi objavljeni su na internet stranici PCS-a, Grada Samobora i u lokalnim medijima. Kriteriji prihvatljivosti kandidata definirani su Pravilnikom o pružanju usluga MTS-a. Svaki kandidat morao je zadovoljiti administrativne kriterije i kriterije za procjenu tržišnog potencijala.

Koje usluge pružate poduzetnicima u inkubatoru?

Korisnicima i klijentima pružamo sljedeće potpore radi unapređenja njihovog poslovanja:

 • subvencionirani zakup poslovnog prostora po cijeni od 66,00 kn/m2 koji uključuje režijske troškove,
 • pristup inovativnoj infrastrukturi (sofisticirana razvojna 3D oprema),
 • korištenje coworking prostora (dnevni ili poludnevni najam), konferencijske dvorane, dvorane za sastanke i zajedničkih prostora: kuhinja, blagovaona, toalet, prostor za odmor i slično,
 • tehnička podrška u vidu poštanskog sandučića i virtualne inkubacije, usluga fotokopiranja, čišćenja zajedničkih prostora, parkiranja,
 • savjetodavna podrška u vidu zajedničkih seminara, edukacija, radionica, umrežavanja, poslovna mentoriranja prema zahtjevima korisnika.

Rekli ste da MTS omogućuje razvoj poduzetništva. Kakvi su planovi Poduzetničkog centra na razvoju usluga za poduzetništvo u ovoj godini ? Koje su konkretne radionice i edukacije za poduzetnike planirane?

Aktivnosti PCS-a ovise najviše o mjerama i situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19. Online učenje i webinari zasigurno postaju nova praksa i standard u obrazovanju poduzetnika te je izgledno da ćemo ga primjenjivati kombinirano s fizičkim oblicima učenja. Ključni je zadatak u 2021. godini koristiti prostor i opremu MTS-a za poduzetničko učenje, povezivanje i promociju poduzetništva. Tijekom godine planiramo provesti radionice tematski vezane uz financijske aspekte poslovanja, izvore financiranja iz alternativnih fondova i programa EU, poslovno planiranje, online prodaju, internet marketing i ostale „soft“ vještine potrebne za vođenje poslovanja. Posebna tematika bit će posvećena kreativnim industrijama: radionicama 3D printanja, mobilnim aplikacijama i igrama i sl. U cilju promocije Malog Tehnopolisa, planiramo organizirati Dan otvorenih vrata MTS-a, čim epidemiološke mjere omoguće okupljanje većeg broja osoba. Ukratko, tijekom godine radit ćemo na udruživanju, edukacijama, razmjeni iskustava i promociji poduzetništva te se povezivati sa srodnim institucijama, obrazovnim ustanovama i partnerima MTS-a.

Koji savjet možete dati ambicioznim poduzetnicima?

Početnicima poduzetnicima rekao bih: Ne ustručavajte se - započnite i pokušajte. Surađujte s ostalim poduzetnicima, učite od onih koji imaju iskustvo, uključite se u programe MTS-a. Ne bojte se neuspjeha jer je svaki neuspjeh prilika za uspjeh!

Dobro je vidjeti organizaciju poput Malog Tehnopolisa koji se razvio pod okriljem Grada Samobora. U inkubatoru MTS-a nalazi se prva generacija poduzetnika. Znakovi su svakako pozitivni. Konačno, još jednom zahvaljujemo g. Radovaniću što je odvojio vrijeme za ovaj razgovor. 

Objavljeno: 14.05.2021.